current views are: 8

31 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:53

Πούτιν κατά Φαναρίου για αυτοκέφαλο σε Ουκρανική Εκκλησία: Θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες

Προηγήθηκε επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ελληνική κυβέρνηση

Δημοσίευση 14:53’

Προηγήθηκε επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ελληνική κυβέρνηση

Σε ευθεία παρέμβαση για το σχίσμα της Ουκρανικής με τη Ρωσική Εκκλησία προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου για το θέμα.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του μετά την επίδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία – γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ρωσικού Πατριαρχείου- ο Πούτιν προειδοποίησε κατά «των σοβαρότατων συνεπειών» των διαιρέσεων ανάμεσα στις ορθόδοξες Εκκλησίες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο σαφείς αιχμές κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα καταλήγει πάντα να έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που την κάνουν», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια φόρουμ στη Μόσχα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ρωσικής διασποράς.

«Το κοινό καθήκον μας -πρώτα απ’ όλα ενώπιον των ανθρώπων- είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα» των ορθοδόξων, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Είναι σαφές πως με τις αποστροφές του περί «πολιτικοποίησης» και «συνεπειών», ο κ. Πούτιν στέφει τα βέλη του τόσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών –είχαν προηγηθεί σαφέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- όσο και κατά του Φαναρίου, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί επικρίσεις τόσο από κοσμικούς, όσο και από εκκλησιαστικούς κύκλους στη Μόσχα, αλλά και στην Ελλάδα για την εν λόγω απόφαση.

Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ελληνική κυβέρνηση

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα, η έκκληση της ρωσικής κυβέρνησης προς την Αθήνα να πάρει εμμέσως θέση κατά του Φαναρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντρέι Μασλόφ επέδωσε επιστολή της ρωσικής εκκλησίας στον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση αφορούσε στις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ζήτησε από την Αθήνα να κατανοήσει τις ανησυχίες της Μόσχας «περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία». Με άλλα λόγια, η Μόσχα ζητεί από την Αθήνα να πάρει θέση υπέρ της ρωσικής εκκλησίας στη διαμάχη με το Φανάρι.

►Διαβάστε επίσης: Μόσχα σε Αθήνα: Επικίνδυνες οι συνέπειες του σχίσματος Ουκρανικής – Ρωσικής εκκλησίας

Εκκλησιαστική διαμάχη με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Οκτωβρίου, το Φανάρι ανακοίνωσε επίσημα η παραχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Πρόκειται πράγματι για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από το Σχίσμα του 1504, με το οποίο διαχωρίστηκε από την Καθολική Εκκλησία.

►Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε από το Φανάρι το ιστορικό σχίσμα Ουκρανικής – Ρωσικής Εκκλησίας

Το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς την ανεξαρτητοποίηση από το πατριαρχείο της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η παραχώρηση «Τόμου Αυτοκεφαλίας» ήταν εξάλλου ο βασικό στόχος της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο τον Απρίλιο στο Φανάρι. Σύμφωνα με το Associated Press, χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό της Μόσχας επιχείρησαν μετά την επίσκεψη να υποκλέψουν πληροφορίες από συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η εν λόγω απόφαση πυροδότησε τις οργισμένες αντιδράσεις της ρωσικής εκκλησίας, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έβαλε στον πάγο τις σχέσεις με το Φανάρι, αν και δεν διέκοψε πλήρως την επικοινωνία με το Πατριαρχείο.

Ωστόσο οι πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος είναι βαθύτερες, με τη ρωσική κυβέρνηση να βλέπει αμερικανική παρέμβαση πίσω από την απόφαση, κάτι που κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεγκέι Λαβρόφ. «Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προ ημερών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

►Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Αμερικανικός δάκτυλος πίσω από το σχίσμα Ρωσικής – Ουκρανικής Εκκλησίας

Τις καταγγελίες αυτές είχε απορρίψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς χαράζει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και συνεργασίες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Πυρά κατά της Μόσχας είχε εξαπολύσει και ο Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή».

►Διαβάστε επίσης: Ο Βαρθολομαίος καταγγέλλει «μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας»

σχετικα αρθρα