current views are: 9

2 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:07

Φεβρουάριο-Μάρτιο το ραντεβού του Μαξίμου για Σκοπιανό και Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε εξέλιξη παροχές και… «δόγμα Πολάκη»

Δημοσίευση 09:07’

Σε εξέλιξη παροχές και… «δόγμα Πολάκη»

Παίζει τα ρέστα του ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα στραμμένο στον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019. Είναι ο κρίσιμος σταθμός για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ λόγω σκοπιανού. Ταυτόχρονα η χώρα θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Μαίου.

Είτε γίνουν τότε μόνο οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές που είναι προγραμματισμένες, είτε συνδυαστούν και με εθνικές, θα πάρουν την μορφή της μητέρας των μαχών. Γι αυτό και όλες οι πρωτοβουλίες του Μαξίμου θα εξελιχθούν και θα ολοκληρωθούν στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το προβάδισμα άνω των 10 μονάδων που έχει η ΝΔ αλλά και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Σκοπιανό, Συνταγματική Αναθεώρηση, μη περικοπή συντάξεων και παροχές Τσίπρα της ΔΕΘ αποτελούν τα κομμάτια του ίδιου προεκλογικού παζλ μαζί με τις απειλές για «χειροπέδες» που δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό.

Προφανώς όχι τυχαία όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και κινήσεις ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Είναι διαδικασίες που μπορεί η κυβέρνηση να τις επισπεύσει ή να τις καθυστερήσει ανάλογα με τους σχεδιασμούς της.

Εάν η ψαλίδα μειωθεί σημαντικά όπως είναι η στόχευση του Μαξίμου, θα ξαναπέσει στο τραπέζι το σενάριο για εθνικές εκλογές νωρίτερα από τις ευρωεκλογές, γύρω στον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένα αφήγημα περί succces story του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε αντίκρυσμα. Οπότε όλα τα «όπλα» μπαίνουν στο τραπέζι.

Τα μετρητά!

Στους επόμενους μήνες θα εξελίσσεται και το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο με ρυθμίσεις στη Βουλή για τις οποίες θα προκαλείται η Αντιπολίτευση να ψηφίσει. Στην αντίθετη περίπτωση θα της αποδίδεται -ειδικά στη ΝΔ – η ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού και της αναλγησίας. Θα αρχίσει και η κατάθεση μετρητών (κοινωνικό μέρισμα, ένα δις χρωστούμενα σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς). Θα μπαίνουν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε χρόνο που θα κρίνει η κυβέρνηση ότι την βολεύει περισσότερο.

Το Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ τοποθετεί το αργότερο στον Ιανουάριο την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών κατ´ εφαρμογήν της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών είναι έτοιμα. Εχουν την έγκριση και των «8» που αποσχίστηκαν από το VMRO, ψήφισαν στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκκίνηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην οποία ήταν αναγκαία η πλειοψηφία των «80» ψήφων και συγκρότησαν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως ο ίδιος ο Ζάεφ δήλωσε ενημερώνει την ελληνική πλευρά για την πορεία υλοποίησης των συνταγματικών αλλαγών όχι λόγω υποχρέωσης που απορρέει από τη συμφωνία, αλλά «στη βάση της φιλίας και της συνεργασίας».

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις στο VMRO. Διαταγή προσωρινών μέτρων για τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του εθνικιστικού κόμματος εξέδωσε δικαστήριο των Σκοπίων, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος από το 2009 έως το τέλος του 2015 με υποψίες για υπεξαίρεση 4,9 εκατομμυρίων. Στις 26 Οκτωβρίου, ο πρώην πρόεδρος Γκρούεφσκι έλαβε ένταλμα να παρουσιαστεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στις φυλακές των Σκοπίων προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για την υπόθεση της αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος, αξίας 600.000 ευρώ από το δημόσιο της ΠΓΔΜ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα τρέχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια. Εως τον Φεβρουάριο πιθανόν η συμφωνία θα έρθει για κύρωση και στην ελληνική Βουλή γεγονός που θα οδηγήσει, εκτός απροόπτου, στο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης που θα τον κρατήσει στην πρωθυπουργία μέχρι να πάει σε εθνικές εκλογές.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών προς τα άλλα κόμματα, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή. Ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της θα είναι τουλάχιστον 1,5 με 2 μήνες. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ενδεχομένως αρχές Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Εκλογικά ακροατήρια

Στο σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολιτικό κεφάλαιο για να επιχειρήσει να κτίσει το προφίλ σοσιαλδημοκράτη για την επόμενη μέρα της διαφαινόμενης ήττας του. 

Τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιστρατεύει για να κάνει επίθεση φιλίας στο αριστερό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στην ατζέντα για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και τη μη κατάργηση του άρθρου 16 που ζητάει το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης και θα άναβε το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Ο μπαμπούλας Προανακριτικών

Κλιμακώνεται και η στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου με τίτλο «χειροπέδες». Καλλιεργείται κλίμα ότι έρχονται Προανακριτικές με στόχο να βγουν στη σέντρα πρώην υπουργοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το πολιτικό σύστημα παίρνει θέσεις μάχης. Η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου και η ολοκλήρωση της θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο. Η πόλωση θα φτάσει στα άκρα. 


σχετικα αρθρα