ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Βέμπερ προβλέπουν ήττα λαϊκιστών και νίκη της ΝΔ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2018, 18:02 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2018, 22:34
Μητσοτάκης - Βέμπερ προβλέπουν ήττα λαϊκιστών και νίκη της ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του συνεδρίου της νεολαίας του ΕΛΚ στην Αθήνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάτω από τα βαριά σύννεφα του Brexit, της ιταλικής κρίσης, του μεταναστευτικού και της αύξησης της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανάβει τις μηχανές ενόψει των ευρωεκλογών της 26 Μαίου 2019. Με την παρουσία του προέδρου της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ που διεκδικούν το χρίσμα για να διεκδικήσουν τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στην επόμενη θητεία της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 12ο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ.

Η ΝΔ όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει τον Βέμπερ. «Είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας και της ΝΔ» τόνισε.Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο
Ελσίνκι 6-8 Νοεμβρίου θα γίνει η ψηφοφορία για τους δύο υποψήφιους. Ο νικητής -περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Βέμπερ - θα τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΕΛΚ. Από τη ΝΔ στην εκστρατεία συμμετέχει ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Θανάσης Μπακόλας.

Στόχος η θετική ψήφος

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τα παραδοσιακά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές. Εκτονώνεται σε ακραία και ακροδεξιά κόμματα των οποίων οι ψηφοφόροι είναι και οι πιο αποφασισμένοι να προσέλθουν στις κάλπες για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους. Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων επιλέγει την αποχή.

Στο ευρωκοινοβούλιο σήμερα το ΕΛΚ διαθέτει 219 έδρες. Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να πέφτει στις 190. Ο στόχος του Βέμπερ είναι να διατηρήσει τις έδρες του και δίνει βάρος στον προεκλογικό του αγώνα στις αξίες της Ευρώπης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ.

«Δεν βασιζόμαστε στην επερχόμενη ήττα των λαϊκιστών» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Επιδιώκουμε τη θετική ψήφο των πολιτών» συνέχισε. «Θέλουμε να πιστέψουν ξανά στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής. Διότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και η νίκη μας θα είναι μεγάλη.»

Βέμπερ: «Ο Κυριάκος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός»

Η Ελλάδα έχει και εθνικές εκλογές μέσα στο 2019. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ άνω των 10 μονάδων εδώ και ενάμισι χρόνο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ στο παρελθόν άσκησε αρκετές φορές κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και δήλωσε ότι η ατυχία της Ελλάδας είναι ότι έχει στην εξουσία έναν κομμουνιστή πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του θα επανεκκινήσει την οικονομία και θα ωθήσει τη χώρα προς την ανάπτυξη και την ευημερία» τόνισε ο κ. Βέμπερ σε συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου με τους δημοσιογράφους - και του newpost.gr - που είναι διαπιστευμένοι στη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζει τον λαϊκισμό στην χώρα μας με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς Έλληνες να αναζήτησαν καταφύγιο στα συνθήματα των λαϊκιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς» επισήμανε. «Σήμερα όμως, έχουν απογοητευθεί και δεν ελπίζουν πλέον διότι έχουν καταλάβει καλά ότι τα συνθήματα του λαϊκισμού έχουν ημερομηνία λήξης και ότι το μόνο που απομένει στους λαϊκιστές μετά από αυτό, είναι να ρίχνουν λάσπη στους αντιπάλους τους και να διχάζουν την κοινωνία.»

Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χτυπήθηκε «από το κύμα του λαϊκισμού», από ένα κόμμα το οποίο έταζε τα πάντα στους πάντες, υποσχόταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο, θα αλλάξει τις αγορές κλπ., και θα είναι η πρώτη χώρα που θα απαλλαγεί από τον λαϊκισμό. 

Άλλο εθνικισμός άλλο πατριωτισμός

Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εστίασε την ομιλία του στους νεολαίους του ΕΛΚ στη μετανάστευση και τις συνέπειες της που επηρεάζουν τους εθνικούς πληθυσμούς και τα εκλογικά αποτελέσματα όπως επέδειξαν και οι εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση που άνοιξαν το δρόμο για την αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος και στη συνέχεια από την Καγκελαρια και την πολιτική.

Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι βασικές προκλήσεις που τροφοδότησαν την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, όπως επισήμανε ο κ.Αβραμόπουλος. «Δεν πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τις φωνές του εθνικισμού με τον πατριωτισμό» δήλωσε. «Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σαφής: πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς τη χώρα σου. Εθνικισμός σημαίνει να μισείς τη χώρα του άλλου και ήταν αυτός η αιτία που  οδήγησε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες.»

Ο Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το κόμμα του ΕΛΚ, αλλά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, να επικρατήσουν έναντι των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών. «Ας μην ξεχνάμε: η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο πολυμερές project στην ιστορία» τόνισε.