current views are: 10

6 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:07

Ποια ψηφοδέλτια επιλέγουν οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Η σκληρή μάχη της Β΄ Αθήνας

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις κορυφής

Δημοσίευση 05:07’
αρθρο-newpost

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις κορυφής

Το οργανωτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει στο “φουλ τις μηχανές” ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο το βλέμμα όλων των κορυφαίων στελεχών και νυν βουλευτών της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο και στις εθνικές εκλογές, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο επτάμηνο.

Η μάχη για το κυβερνών κόμμα και ιδιαιτέρως για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τη νέα Βουλή θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ “φλερτάρει” με τη δεύτερη θέση και σε αυτή την περίπτωση τα διαθέσιμα έδρανα στο Κοινοβούλιο θα είναι σαφώς περιορισμένα.

Η β΄ Αθήνας αποτέλεσε ένα από τα “δυνατά χαρτιά”  του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφοντας ποσοστό 35,21% και 37,09% αντίστοιχα. Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την πρωτιά από τη ΝΔ, που στις τελευταίες εκλογές είχε εκλέξει 17 βουλευτές, προκαλεί ένα πρόσθετο άγχος στους υποψηφίους. Η γαλάζια παράταξη ως δεύτερο κόμμα είχε στη Βουλή 11 βουλευτές από τη συγκεκριμένη περιφέρεια που πλέον αλλάζει ριζικά μορφή.

Οι πρώτοι υπολογισμοί και οι συνεννοήσεις  έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο στα βουλευτικά γραφεία όσο και στα κομματικά επιτελεία, όπου μετράται η δυναμική ανά περιοχή, όπως καταγράφηκε το 2015. Ζητούμενο είναι τα υποστηριζόμενα πρόσωπα να μη χάσουν τα ερείσματα που έχουν στην τοπική κοινωνία με την διασπορά που θα προκύψει από την κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως οι συγκεντρώσεις και οι ομιλίες υπουργών, κορυφαίων στελεχών και βουλευτών πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να έρθουν κοντά με τους ψηφοφόρους τους και να επικοινωνήσουν την έξοδο από τα μνημόνια και τη “νέα σελίδα” που επιχειρεί να γράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας.

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αργούν ακόμα και οι λίστες θέλουν πολύ δρόμο για να καταρτιστούν, φαίνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οδεύει προς τον βόρειο τομέα της β’ Αθηνών, όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ελένη Αυλωνίτου και ο Γιώργος Δημαράς. Στον νότιο τομέα οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν κλειδώσει οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης και η Θεανώ Φωτίου. Στον δυτικό τομέα όλα δείχνουν πως θα τοποθετηθούν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής (με πολλές πιθανότητες να επιλέξει τελικά το ευρωψηφοδέλτιο), ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Ρήγας και η Χαρά Καφαντάρη.

Ο ανταγωνισμός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρός. Στον Βόρειο Τομέα (Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου), το εκλογικό σώμα υπολογίζεται περίπου στις 500.000 και θα εκλεγούν 15 βουλευτές.

Στον Νότιο Τομέα, που είναι και ο μεγαλύτερος, οι ψηφοφόροι φτάνουν τους 600.000 (Δήμοι Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου) οι έδρες θα φτάσουν τις 18.

Ο Δυτικός Τομέας, με 350.000 εκλογικό σώμα, (Δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) θα εκλεξει 11 βουλευτές.

Στον ανατολικό τομέα του υπολοίπου Αττικής φέρεται να έχει οριστικοποιηθεί  η “μετακόμιση” του Χρήστου Σπίρτζη (ήταν στην β΄ Αθήνας), ενώ την εκλογή τους στην α΄ Αθήνας θα διεκδικήσουν οι Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Εξαιτίας της νέας του ιδιότητας στη θέση του Γραμματέα του κόμματος ο Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται πως έχει πάρει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει και για τις υπόλοιπες τρεις- τέσσερις θέσεις, που οδηγούν στη Βουλή. Θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ή ακόμα και ο Φώτης Κουβέλης για τον οποίο είχε ακουστεί και η πιθανότητα να πολιτευτεί στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα χωρίς ο ίδιος να το επιβεβαιώνει; Για τον υπουργό Ναυτιλίας, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να είναι υποψήφιος στον βόρειο τομέα της β’ Αθηνών. Στις τελευταίες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμμετείχε και ο Νίκος Κοτζιάς, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις του με το Μαξίμου μέχρι τις κάλπες μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Στην Μεσσηνία αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτός και αν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων επιλέξει την επιστροφή του στην ευρωβουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή την ώρα καμία συζήτηση για το πού θα πολιτευτεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εικόνα για το ψηφοδέλτιο που θα προτιμήσουν δεν υπάρχει ούτε για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά ούτε και για την Ράνια Σβίγκου.

Υπενθυμίζεται πως για να προλάβουν το 18μηνο πριν από τη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι κλπ, είχαν παραιτηθεί πριν τις 20 Μαρτίου από τις θέσεις τους. Σε αυτή την κίνηση δεν προέβη ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οπότε δεν θα συμπεριληφθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο, αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης λόγω του «Κλεισθένη», που είχε αναλάβει να ολοκληρώσει για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόθεση να πολιτευτούν δεν έχουν δείξει και οι υπουργοί του Οικονομικού επιτελείου Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος.

 


σχετικα αρθρα