ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Ο Καμμένος είπε στο υπουργικό ότι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να εξαγοράσουμε Σκοπιανούς (Βίντεο)

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2018, 19:00 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2018, 07:29
Facebook Twitter Whatsapp

«Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ενώ αποκάλυψε πως είχε παραιτηθεί και στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έκανε πίσω γιατί μεσολαβούσε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Πυρά κατά του Π. Καμμένου

Αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά, ο πρώην ΥΠΕΞ υποστήριξε πως αυτή αποτελεί τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Υποστήριξε επίσης πως στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο,  «αυτό που ειπώθηκε στο υπουργικό είναι ότι ο Σόρος εδωσε 50 εκατ. για να "αγοράσουμε" ανθρώπους στα Σκόπια για να κάνουμε την πολιτική μας δουλειά».

«Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Τέλειωσαν τα μνημόνια και μπαίνουμε σε νέα φάση διακυβέρνησης που απαιτεί την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για τους λόγους της παραίτησής του, απάντησε «ο καθένας με τις ευαισθησίες του» και ότι δεν ήταν μια παρόρμηση. Συγκεκριμένα, είπε πως για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ είπε: «Μίλησε για την ανάγκη, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από το σβέρκο της Κύπρου, εμείς το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρα. Στη FYROM έγινε εμφύλιος πόλεμος πριν από 15 χρόνια ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Σλαβομακεδόνες και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να τον σηκώσουμε. Δεν νομίζω ότι κανένας Σλαβομακεδόνας θα δεχόταν για εγγυήτρια δύναμη την Αλβανία πάνω στο σβέρκο του. Είναι έξω από την πολιτική μας».

Εδώ, επισήμανε, «υπήρχε μια θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε μένα και μετά να εμφανιστούν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου».

Για την περίφημη επιστολή

Αναφερόμενος στην περίφημη επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Καμία από τις διαρροές για την επιστολή παραίτησής μου, δεν έπεσε μέσα. Αυτή η επιστολή αν την ήθελα για τη δημοσιότητα θα τη δημοσιοποιούσα. Είχα υποβάλει παραίτηση στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Καμμένος διατύπωσε εκ νέου διαφορετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παραιτήθηκα τότε γιατί μεσολάβησε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και δεν ήθελα να επιβαρύνω την κατάσταση».

Ερωτηθείς για τον λόγο που τον οδήγησε στην παραίτηση ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του, γιατί το ζήτημα ήταν ηθικό».

«Μου επιτέθηκαν όλοι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα των εγγυήσεων με την Κύπρο, ωστόσο δικαιώθηκα», τόνισε αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πήγαν να του προσάψουν «ότι κάποιοι πείραζαν τα απόρρητα κονδύλια. Εγώ ζήτησα να γίνει γενίκευση του νόμου που έφερα το 2007 για την έγκριση από τη Βουλή στα απόρρητα κονδύλια. Σκέφτηκα να προτείνω να περάσει αυτό και στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανέφερε.

Για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της απόφασης για την αιγιαλίτιδα ζώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά. Πριν βγω να πω τον αποχαιρετιστήριο λόγο, ρώτησα τον πρωθυπουργό, εάν μπορώ να αναφερθώ στην αιγιαλίτιδα ζώνη και στη δουλειά που κάναμε και μου είπε ναι, ανέφερε συγκεκριμένα, και έκανε επίσης γνωστό πως η πρόταση για την αιγιαλίτιδα ζώνη «έχει παραδοθεί πριν από έξι μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό που συμφώνησαν».