current views are: 8

7 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:51

ΠΓΔΜ: Άρχισε η συζήτηση για τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος

Τα επόμενα βήματα 

Δημοσίευση 14:51’

Τα επόμενα βήματα 

Άρχισε η δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί των τροπολογιών του Συντάγματος, όπου εκεί η κυβέρνηση Ζάεφ θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία.

Ειδικότερα, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων άρχισε η συζήτηση επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Βάσει του κανονισμού της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος. Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εκτίμησε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.


σχετικα αρθρα