current views are: 12

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:25

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τα αναδρομικά – ΝΔ: Τον Καμμένο θέλετε να σώσετε, όχι τους ένστολους

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία

Δημοσίευση 09:25’

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συζήτηση αναμένεται να λάβουν τον λόγο πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

ΝΔ: Δεν κόπτεσθε για τους ένστολους αλλά για να διασώσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο

Το στίγμα της στάσης της ΝΔ δόθηκε, πριν από λίγο από την βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό, επειδή εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία, η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους ένστολους, τους γιατρούς, τους πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. 

 

«Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι, ενώ επιστρέφονται χρήματα που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό έχει γίνει. Χρήματα που η ΝΔ έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδώσει και τα υπόλοιπα. Χρήματα που εν τέλει βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρήματα από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η Αικατερίνη Μάρκου και πρόσθεσε, απεθυνόμενη στην κυβέρνηση: «έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά. Δεν έχετε ένα ψήγμα ντροπής. Αυτά ανακοινώθηκαν όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ένστολους αλλά γιατί κάνετε τα πάντα για να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρο».

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου.

«Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής συντάξεων, θυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

 

ΚΚΕ: Η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά,

«Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στην Ολομέλεια  και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν τους ασφαλιστικούς νόμους, ότι υλοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

«Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι ταξικό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.

Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη» είπε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

ΑΝΕΛ: Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις. Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου. Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.


σχετικα αρθρα