current views are: 6

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:46

Έρευνα: Επτά στους δέκα Έλληνες βλέπουν σύγκρουση αξιών με τη Δύση

Η στάση των πολιτών σε θέματα θρησκείας και μειονοτήτων ταυτίζεται περισσότερο με τις αντιλήψεις του πρώην ανατολικού μπλοκ

Δημοσίευση 20:46’

Η στάση των πολιτών σε θέματα θρησκείας και μειονοτήτων ταυτίζεται περισσότερο με τις αντιλήψεις του πρώην ανατολικού μπλοκ

Παρόλο που η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πολιτικά με τη Δύση, η στάση των πολιτών της σε θέματα θρησκείας και μειονοτήτων ταυτίζεται περισσότερο με τις αντιλήψεις των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, αποκαλύπτει έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center.

Η ανάλυση στοιχείων για 34 χώρες σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι οι Έλληνες, όπως και οι γείτονές τους στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, είναι περισσότερο εθνικιστές και λιγότεροι ανεκτικοί με τη διαφορετικότητα σε σχέση με τους Δυτικοευρωπαίους.

Μάλιστα οι Έλληνες αναγνωρίζουν αυτή τη διαφοροποίηση: επτά στους δέκα συμφωνούν με τη δήλωση «Υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες της χώρας μας με αυτές της Δύσης».

Και η πλειονότητα των Ελλήνων νιώθει σε κάποιο βαθμό συγγένεια με τη Ρωσία: Επτά στους δέκα δηλώνουν ότι μια ισχυρή Ρωσία είναι απαραίτητη προκειμένου να εξισορροπείται η επιρροή της Δύσης.

Όσον αφορά τη θρησκεία: Οι Έλληνες τείνουν να θεωρούν τον χριστιανισμό βασικό μέρος της εθνικής ταυτότητάς τους: Τα τρία τέταρτα δηλώνουν ότι η ορθοδοξία έχει σημασία ως προς το να είναι κανείς πραγματικά Έλληνας.
 

Vast differences across Europe in public attitudes toward Muslims
Το ποσοστό των πολιτών που θα δέχονταν μουσουλμάνους ως μέλη των οικογενειών τους

​Η σύνδεση αυτή μεταξύ εθνικότητας και θρησκείας είναι πιο έντονη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (μέσος όρος 57%) σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη (34%).

Επιπλέον, μόνο ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι θα αποδεχόταν μουσουλμάνους ή εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, αναλογία παρόμοια με αυτή που καταγράφεται σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πολύ μικρότερη όμως σε σχέση με τους Δυτικοευρωπαίους.

Η θρησκεία εξάλλου δείχνει να παίζει μεγάλο ρόλο στην προσωπική ζωή των Ελλήνων, από τους οποίους το 92% δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 59% που πιστεύουν με απόλυτη βεβαιότητα.

Συγκριτικά, μόνο το 15% των Δυτικοευρωπαίων δηλώνει βεβαιότητα για την ύπαρξη θεού.

Η θρησκεία φαίνεται εξάλλου να  παίζει ρόλο στο γεγονός ότι επτά στους δέκα Έλληνες αντιτίθεται στον γάμο ομοφύλων και τις αμβλώσεις, αναλογία παραπλήσια με αυτή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολύ μεγαλύτερη όμως σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου η πλειονότητα υποστηρίζει τον γκέι γάμο,

Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος –παρόμοια με το ποσοστό των κατοίκων της Γεωργίας και της Αρμενίας που πιστεύουν το ίδιο για τη χώρα τους, αλλά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ηπείρου.

Μια από τις λίγες διαφορές που καταγράφει η έρευνα μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ότι το 77% των Ελλήνων θεωρεί τη δημοκρατία προτιμότερη από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα, άποψη που δεν είναι τόσο δημοφιλής σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.


σχετικα αρθρα