ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η τροπολογία για τα αναδρομικά

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2018, 19:30 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2018, 09:41
Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η τροπολογία για τα αναδρομικά
Facebook Twitter Whatsapp

Από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών», η τροπολογία για  καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ και μέλη των Κρατικών Ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για προαγωγή κινητικότητας εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών με τη βελτίωση απόκτησης και διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης.

Στην ομιλία του στη Βουλή για την επιστροφή αναδρομικών 820 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση:

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις τώρα που η οικονομία ανακάμπτει. Κατανοώ την αμηχανίας, καλύτερα όμως σήμερα να ψηφίζατε θετικά και να μην κουνάγατε το δάχτυλο. Εμ κουτσουρέψατε μισθούς, εμ δεν συμμορφωθήκατε ποτέ με τις δικαστικές αποφάσεις. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί» είπε.

«Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων, που εμείς καταφέραμε» συνέχισε.

«Πρώτο μέτρο του 'τετάρτου μνημονίου' είναι οι επιστροφή αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων. Ό,τι εξήγγειλα θα γίνει. Θα το πιείτε το ποτήρι. Ένα ένα θα έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση και θα λέτε ‘ναι σε όλα’», πρόσθεσε.

«Κοροϊδία»

Πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων στη Βουλή, η τροπολογία για τα αναδρομικά προκαλεί και τις έντονες αντιδράσεις ενώσεων ενστόλων που κάνουν λόγο για «κοροϊδία».

Τόσο οι στρατιωτικοί, όσο και οι αστυνομικοί εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό»,.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν πριν την ψήφιση της τροπολογίας:

«Αληθεύει ότι κόβεται μια για πάντα το δικαίωμα στα δώρα μας;

Αληθεύει ότι δεν επιστρέφουν οι μισθοί μας στα επίπεδα του 2012;

Αληθεύει, ότι δεν θα πληρωθούμε τα νυχτερινά μας;

Αληθεύει ότι μας κόβουν μία διετία αναδρομικών;»

«Όλα αυτά αποτελούν την βάση της εργασίας μας και της καθημερινής μας αγωνίας. Αποτελούν τον αγώνα των οικογενειών μας. Η ΠΟΜΕΝΣ από τον Μάιο 2017 τα είχε διατυμπανίσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Με την τελευταία δε ανακοίνωση, έχει ενημερώσει ποιοι ήταν υπέρ του νέου μισθολογίου επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικοί δεν θα δεχθούν άλλον εμπαιγμό», αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταγγέλλει πως η κυβέρνηση εφαρμόζει πλημμελώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.