ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εντός του 2019 η προκήρυξη για τις 10.000 προσλήψεις (Βίντεο)

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2018, 19:55 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2018, 21:03
Τσίπρας: Εντός του 2019 η προκήρυξη για τις 10.000 προσλήψεις (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσλήψεις των 10.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα προκύψουν από την προωθούμενη συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Διαμήνυσε επίσης πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρότι ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Τέλος εκτίμησε πως η ανακοίνωση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με άτσαλο τρόπο.

Μέσα στο 2019 η προκήρυξη των 10.000 προσλήψεων

«Αλλάζουν πολλά στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Επιλύουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του 20’. (…) Κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία από την Εκκλησία σε χαμηλότερο τίμημα. Και για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε ένα επίδομα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Και η εκκλησία θα αναγνωρίζει πως δεν έχει καμία αξίωση από την περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο. Και απελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το κράτος (…) Θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για τις 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που σχεδιάζει η κυβέρνησης.

«Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω», είπε στη συνέχεια. Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι «το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι)». Πρόσθεσε ότι «το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. Άρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.

Εξηγώντας το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ προς την εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Βάζουμε όλη την αμφισβητούμενη και τη μη αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία στο Ταμείο Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και από αυτή την αξιοποίηση, υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος να έχει τη δυνατότητα με αυτά τα έσοδα να καλύπτει το ποσό της επιδότησης».

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η προεργασία διήρκεσε αρκετό καιρό. «Υπήρχαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας, εδώ και 1,5 χρόνο συνεδρίαζαν τις επιτροπές μας. Είχα αναθέσει στον κ. Χαρίστη και στον κ. Γαβρόγλου να στήσουν την προεργασία για την καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας. Έχουμε προχωρήσει αρκετά, στο εθελοντικό πρόγραμμα καταγραφής της περιουσίας έχουν εγγραφεί ήδη 22 μητροπόλεις. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να έχουμε αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές».

Αναδρομικά 

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι αυτό που ασκεί εφέσεις κατά των αποφάσεων για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε, οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι εξατομικευμένες. «Άρα οι αποφάσεις δεν υποχρέωναν νομικά να επιστρέψουν οι κυβερνήσεις τα αναδρομικά. Τώρα που αποκτήσαμε τη δημοσιονομική θέση για να επιστρέψουμε τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, το κάναμε. Είχαμε την πολιτική βούληση και πήραμε την πολιτική απόφαση», είπε και συνέχισε:

«Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων, δώσαμε μάχες για την ελάφρυνσή τους. Και μάλλον θα κερδίσουμε τη μάχη ώστε να μείνουν ανέγγιχτες οι συντάξεις. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη συζήτηση που γίνεται. Ο στόχος μας είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία, να έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα, να πιάνουμε το στόχο και να προχωρούμε σε ανάλογες κινήσεις. Δεν έχουμε την πρόθεση να διαταράξουμε τις συμφωνίες μας με τους θεσμούς».

Συνταγματική αναθεώρηση

Εξηγώντας την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό εάν δεν τελεσφορήσουν και οι έξι ψηφοφορίες που προτείνονται, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση, η εκλογή από τον λαό να είναι η ύστατη λύση έπειτα από πολλές προσπάθειες. Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση για να βρεθούν οι 180 ψήφοι. Στόχος μας δεν είναι η πολιτειακή αλλαγή, αλλά να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μη διαλύεται το κοινοβούλιο όταν δεν βρίσκονται οι 180. (...). Για να είναι αυτό το μοντέλο σταθερό χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, χωρίς να εκβιάζονται οι κυβερνήσεις. Να μην πέφτουν με αποτυχία εκλογής του ΠτΔ ή με μια πρόταση δυσπιστίας».

Περιγράφοντας το εκλογικό σύστημα υπογράμμισε: «Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων  θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη  λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των  συνεργασιών».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση».

«Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Παύλου Πολάκη περί δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απομονώθηκε και επί της ουσίας διερμήνευε το λαϊκό αίσθημα:

«Απομονώθηκε μια φράση του κ. Πολάκη. Απλά διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα, δηλαδή ότι ο κόσμος θέλει να δει επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν φυλακή, αλλά πρέπει να αναδεικνύουν υποθέσεις, να δίνει στοιχεία και να διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε γιατί έστησε σε βάρος του σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η χρεοκοπία οφείλεται κατά το 1/3 από τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Οι πολιτικές ευθύνες δόθηκαν ο κόσμος του έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα».

«Πλαστή η εικόνα των δημοσκοπήσεων, θα είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές»

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, και προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

« Όλο αυτό το διάστημα, η αντιπολίτευση αξιοποιεί μια υπεροπλία που έχει σε ΜΜΕ μέσω πρόσβασης σε συμφέροντα και δημοσκοπικές εταιρείες ώστε να διαμορφώνει μια πλαστή εικόνα, ότι προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις. Τις απαντήσεις θα δώσει η ίδια η ζωή. Και όταν πάμε στις ευρωεκλογές και ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώσει πως θα είμαστε πρώτο κόμμα, θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες δύσκολες για τον πρόεδρο της ΝΔ. Στόχος μας είναι η πρώτη θέση στις ευρωεκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μας λέει τι θέλει να κάνει με τη χώρα» συνέχισε.

«Μας έχει πει κάτι για το αύριο; Πώς την οραματίζεται αυτή τη χώρα; Οραματίζεται ένα συνταξιοδοτικό Πινοτέτ; Και αν δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα θα χάσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις» είπε.

«Θα περάσει το Σκοπιανό από τη Βουλή»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή και αισιόδοξος πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος θα την καταψηφίσει, η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία:

«Η συμφωνία θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, αυτή η συμφωνία ωφελεί τη χώρα. Ιδίως οι συμπολίτες μας στη Β. Ελλάδα κατανοούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων γυρνώντας την πλάτη στους γείτονες. Το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία είναι θετικό [για της συμφωνία],παρά τις διαφωνίες. Και εάν ο κ. Μητσοτάκης άφηνε την κατά συνείδηση ψήφο, η συμφωνία θα έπαιρνε πολλούς περισσότερους ψήφους».

Ως προς την επόμενη ημέρα στη Βουλή μετά την ψηφοφορία για τις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Θα έχουμε την πλειοψηφία και μετά την ψήφιση. Άλλωστε και ο κ. Καμμένος δήλωσε πως δεν θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος για παλινόρθωση. Θα βρεθεί σε ένα δίλημμα: από τη μία είναι το θέμα αρχών που αντιμετωπίζει, από την άλλη αυτά που έχουμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα πάρει ορθή απόφαση, και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αποτελέσει ο κ. Καμμένος εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα».

«Με άτσαλο τρόπο η ανακοίνωση για την αιγιαλίτιδα ζώνη»

Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ανακοίνωση της επέκτασης της αιγαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως αυτό έγινε με άτσαλο τρόπο: «Ενδεχομένως να δημοσιοποιήθηκε με λίγο άτσαλο τρόπο, μου ζήτησε ο κ. Κοτζιάς να το ανακοινώσει πριν τις δηλώσεις παράδοσης – παραλαβής. Ήταν άτσαλο γιατί ίσως πρώτα έπρεπε να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα, γιατί σε αυτά τα θέματα τα κόμματα πρέπει να είναι μια γροθιά. Και υπό αυτό το πρίσμα επέλεξα να αλλάξω την τακτική και όχι τη στρατηγική. Θα ενημερώσουμε τα κόμματα, δεν θα προχωρήσουμε μέσω προεδρικών διαταγμάτων και η διαδικασία θα προχωρήσει από τη Βουλή».

Επίσης, δεν παρέλειψε να στείλει ως υπουργός Εξωτερικών μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας» ενώ είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.

Σχολιάζοντας την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός από πυρά αλβανών αστυνομικών την 28η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Σήμερα είναι μια ημέρα πένθους για την οικογένεια και την ομογένεια. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας Κατσίφα, άρα είναι δικαιολογημένη η πικρία και ο θυμός της. Η Ελλάδα όμως έκανε τα ενδεδειγμένα για την εν λόγω υπόθεση. (…) Σε κάθε περίπτωση, αυτό το δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθειά μας να έρθουμε πιο κοντά με την Αλβανία».