current views are: 10

9 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:15

Τι απαντά η ΝΔ στο θα «ψηφίζετε “ναι σε όλα”» του Α. Τσίπρα

Για «πολιτικό κουτσαβακισμό» κατηγορούν τον πρωθυπουργό

Δημοσίευση 05:15’

Για «πολιτικό κουτσαβακισμό» κατηγορούν τον πρωθυπουργό

«Θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι και θα λέτε “ναι σε όλα”». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην χθεσινή εν κρυπτώ εμφάνισή του στη Βουλή, καθώς δεν είχε ενημερώσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, απευθύνθηκε προς την αντιπολίτευση σχετικά με τα μέτρα που θα φέρνει «ένα-ένα», όπως είπε, προς ψήφιση. Είναι προφανές πλέον, ότι την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ατέρμονη προεκλογική περίοδο, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει μέσα από νομοσχέδια με παροχές, να εγκλωβίσει τα υπόλοιπα κόμματα.

Έπειτα από αυτή την αναφορά του στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, τα στελέχη της ΝΔ μιλούν πλέον για «πολιτικό κουτσαβακισμό» του κ. Τσίπρα. Ουσιαστικά, λένε από την οδό Πειραιώς, ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, ούτε για τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνονται, παρά μόνο να μπορέσει ο ίδιος και τα στελέχη του να στήσουν ένα νέο επικοινωνιακό σόου στα ΜΜΕ και στα social media, με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα ψηφίζουν ονομαστικά στη Βουλή.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχολίαζε στο newpost.gr την εμφάνιση του πρωθυπουργού τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γηπεδική φρασεολογία και η ρηχή επικοινωνιακή στρατηγική που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, ευτελίζοντας τον κοινοβουλευτικό λόγο και την κοινοβουλευτική πρακτική, αλλά η προσπάθειά του, πριν φύγει από την εξουσία να ακυρώσει νόμους που ο ίδιος έφερε και ψήφισε, επιβαρύνοντας ωστόσο, οικονομικά, την επόμενη κυβέρνηση.

«Αυτό δείχνει καιροσκοπική αντίληψη προεκλογικής σκοπιμότητας» τόνιζε ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Μάλιστα, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, συμφωνούν με τον κ. Τσίπρα, που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του πέτυχε ένα μικρό οικονομικό θαύμα: «Δεν είναι μικρό, αλλά τεράστιο το θαύμα που πέτυχε: Πήρε μια οικονομία έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, την χρέωσε με 100 δισ. ευρώ, και έχει το θράσος να υπερηφανεύεται ότι επιστρέφει κάποια αναδρομικά σε κάποιους πολίτες, ενώ ρήμαξε στους φόρους εδώ και 4 χρόνια όλους τους Έλληνες», επισημαίνουν.

Όπως υπενθύμιζε στην ιστοσελίδα μας στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, που ελάμβανε μέρος και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ενώ είχε δεσμευτεί και για απόδοση των υπόλοιπων. Τελικά, τόνιζε το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμορφώνεται αναγκαστικά σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνούνταν να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο.

Σύμφωνα με την ΝΔ, ακόμη και αυτή η συμμόρφωση γίνεται με λάθος τρόπο, καθώς ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τελικά προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά και παρά τους καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση στην κίνηση αυτή ενόψει της επερχόμενης ήττας της, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, η ΝΔ, στη βάση της δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών, ψήφισε τη σχετική τροπολογία.

Τέλος, σχετικά με τις συντάξεις, καλούν τον κ. Τσίπρα να θυμηθεί πως από τον περασμένο Ιούλιο η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της περικοπής τους, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε. «Άρα αυτός θα συρθεί στη δική μας τροπολογία. Δεν θα έπρεπε να ξεχνά επίσης ότι την περικοπή τους, από 1.1.2019 την ψήφισαν -και μάλιστα δύο φορές- ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ την καταψήφισε.  Μακάρι λοιπόν να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση που δεν θα αναστέλλει, αλλά θα καταργεί τις αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις περικοπές που οι ίδιοι επέβαλαν» σημείωνε κορυφαία πηγή της ΝΔ.


σχετικα αρθρα