current views are: 6

10 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:07

Η επιστροφή του Τσίπρα στο Βερολίνο με «μενού» τις συντάξεις

Τι θα πει στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

Δημοσίευση 06:07’

Τι θα πει στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, που θα κρίνει το μέλλον των συντάξεων και της ακύρωσης των περικοπών τους έχει ξεκινήσει. Το σημερινό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν είναι τυχαίο.

Η Γερμανία κρατά τα “ηνία” της ΕΕ και μια θετική της στάση θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες “σκληρές” βόρειες χώρες που έχουν επιφυλάξεις για την μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων από τις αρχές του έτους. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να του αναλύσει το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης. Αφού παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας – μετά το τέλος του προγράμματος – και την προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των συμφωνημένων πλεονασμάτων θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η περικοπή των μηνιαίων αποδοχών της γ΄ ηλικίας είναι αχρείαστη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική θετική έκβαση του ζητήματος έχοντας θετικά μηνύματα από την πλευρά της Κομισιόν. Αν και το ΔΝΤ δεν έχει πλέον σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα της Ελλάδος εντούτοις επιμένει ότι είναι αναγκαίες οι μειώσεις στις συντάξεις.

Το συνέδριο του SPD

O πρωθυπουργός στην εκδήλωση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της Προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας και της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υποστηρίξει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί είναι η  συμφωνία των Πρεσπών.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, αναμένεται να εκτιμήσει πως μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου να βρουν πεδίο συνεργασίας. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία, μια τέτοια συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα σημειώσει πως είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενόψει εκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες. Ο Αλεξης Τσίπρας συνεχίζει να συμμετέχει σε συνεδριάσεις των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας για την ανάγκη συνεργασίας του χώρου της κεντροαριστεράς.


σχετικα αρθρα