«Την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και κοινό πεδίο δράσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την πορεία του προϋπολογισμού, τις αποκρατικοποιήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας και τις εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία.

«Υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Εθ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε ανοικτοί και θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση η οποία απαιτεί συστράτευση, με ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων».

Ειδικότερα για το φορολογικό ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ανοίγει πεδίο συναίνεσης για να υπάρξει ενιαίο εθνικό φορολογικό σύστημα». Διευκρίνισε όμως ότι η συζήτηση θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τέλος ανέφερε ότι συζήτησαν και για το νέο τραπεζικό τοπίο μετά την χθεσινή συγχώνευση των δύο τραπεζών και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις τονίζοντας πάντως με έμφαση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι «διπλοεγγυημένο και ασφαλές για τον καταθέτη».

Σε ερώτηση για το αν ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα απάντησε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου συζητάμε τους τρόπους και κοιτάμε μακροοικονομικά δεδομένα ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι σταθεροί».

Η συνάντηση την οποία είχε ζητήσει χθες ο κ. Βενιζέλος διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά και οι δύο πολιτικοί ήταν μόνοι χωρίς τους συνεργάτες τους. Από την πλευρά της ΝΔ διέρρευσε μόνο ότι υπήρξε ενημέρωση για όλα τα οικονομικά ζητήματα από τον υπουργό Οικονομικών χωρίς τοποθετήσεις από τον κ. Σαμαρά.