current views are: 6

13 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:22

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις αρθροσκοπήσεις στην Εξεταστική

Τι είπαν τα κόμματα για Σαλμά – Βορίδη

Δημοσίευση 14:22’

Τι είπαν τα κόμματα για Σαλμά – Βορίδη

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του δεύτερου πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία με αντικείμενο την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και την εμπλοκή σε αυτή -σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας- των κ.κ. Μ. Σαλμά και Μ. Βορίδη.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, μίλησε για μεθοδεύσεις φορέων που οδήγησαν σε ζημία το Δημόσιο, συνολικού ύψους 835.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, ο Μ. Βορίδης που εμπλέκεται στο επίπεδο της υπογραφής τροπολογίας βασίστηκε σε επιφανειακή ερμηνεία των ενστάσεων που διατυπώθηκαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Για τον κ. Σαλμά, η πλειοψηφία ουσιαστικά καταλογίζει πως επωφελήθηκε από την υπερκοστολόγηση,. «Μέσα σε μόλις 15 μήνες εξέδωσε 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς του γραφείου του για διαγνωστικήα αρθσοσκόπηση. Η εξέταση έγινε μόνο από το συστεγαζόμενο με το δικό του ιατρείο και το πολυιατρείο ιατρόκοσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γ. Κεφαλογιάννης κινήθηκε στο αντίθετο μήκος κύματος, τονίζοντας πως δεν προκύπτει καμία ποινική αλλά ούτε και πολιτική ευθύνη πολιτικών προσώπων. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τον τρόπο που το ΚΕΣΥ αποφάσισε όσο και για την επανακοστολόγηση από τον κ. Πολάκη», είπε χαρακτηριστικά κι πρόσθεσε:

«Ο κ. Πολάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον αυθαίρετο τρόπο που κοστολόγησε την πράξη στα 300 ευρώ όταν υπήρχε αντίθετη γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ. Να διερευνηθούντ υχόν ευθύνες για ζημία του δημοσίου εφόσον από την υφιστάμενη τιμολόγηση δεν έχουν γίνει».

«Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση για την απόδοση ποινικών ευθυνών», σημείωσε η Ευη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας πως είναι δύσκολο να αποδειχθεί  απιστία. 

«Σε ότι αφορά τον κ. Βορίδη, πράγματι είναι αλήθεια ότι η απόφαση αυτή χωρίς σύμπραξη του Υπ. Εργασίας δεν είχε την πλήρη αρμοδιότητα, της κοστολόγησης και του ΕΟΠΥΥ! Η απόφαση έπασχε αυτή καθ’ αυτή! Δεν εκδόθηκε ποτέ ούτε δημοσιεύτηκε! Δεν μπορούσε δηλαδή να παράξει αποτέλεσμα. Δεν μπορείς όμως να πεις ότι ο υπουργός γνώριζε όταν έχεις ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΕΣΥ», πρόσθεσε και συνέχισε: «ο κ. Σαλμάς ενήργησε ως γιατρός! Δεν προκύπτει πουθενά ότι τα παραπεμπτικά του συνιστούν ψευδή βεβαίωση». Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατέληξε λέγοντας πως είναι σκόπιμη η περεταίρω διερεύνηση από την Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε όμως πως το κόμμα της δεν μπορεί να περιγράψει αδικήματα ούτε για τον κ. Βορίδη ούτε για τους επόμενους υπουργούς.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο πρώην ούτε στο νυν ΚΕΣΥ. Να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες εφόσον αποδειχθούν τέτοιες», είπε ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ να εξηγεί: «Αυτή η ιστορία με τις αρθροσκοπήσεις είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι ο δημόσιος τομέας ήταν φέουδο της τότε κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, εκτίμησε πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο λόγω του κλειστού προϋπολογισμού που υπήρχε, αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες για τον κ. Βορίδη, αλλά για τον κ. Σαλμά τόνισε πως «υπάρχει σειρά στοιχείων που δείχνουν διακριτική μεταχείριση υπέρ της εταιρίας που σχετίζεται με τον ίδιο»

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση στην εξεταστική θα συνεχιστεί την Πέμπτη με το φάκελο του φαρμάκου και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη με την «μητέρα των μαχών», το ΚΕΕΛΠΝΟ.


σχετικα αρθρα