Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τετράωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με έντεκα εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Στη σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες και δέκα συναρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «για το καλό της χώρας, πρέπει να ληφθούν και αποφάσεις που θα είναι δυσάρεστες». Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διαδικασία ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Επίσης, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και για άλλη μια φορά διαφώνησαν με την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις για τα διαμειφθέντα κατά τη τετράωρη συνάντηση που είχαν προέβησαν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Δασκαλόπουλος: «Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση»

Η υλοποίηση των μεγάλων τομών ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του όγκου και της σπατάλης στο κράτος και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας. Υπενθύμισε επίσης τη μελέτη της εταιρείας McKinsey για τον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και εξέφρασε την ευχή το πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη να υιοθετηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα δύο μεγάλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Κασιμάτης: «Η ύφεση βαθαίνει»

«Σίγουρα η εικόνα της οικονομίας είναι ζοφερή, η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα» δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης.

«Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να γίνει αυτό, πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πράττουμε αυτά που πράτταμε μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο πως δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω».

Τσικρικάς: «Μεγάλες περικοπές σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων»

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία, είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κώστας Τσικρίκας.

Ασημακόπουλος: «Η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο»

«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στην στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

«Μπορεί το κράτος να απέφυγε την στάση πληρωμών με την συμφωνία του Ιουλίου, όμως η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο σε έναν υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στην στάση πληρωμών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή δραστηριότητα κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κορκίδης: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»

«Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, απλώς υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε» είπε, ερωτηθείς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ, Κορκίδης, ενώ στην ερώτηση «που θα βρείτε το δίκιο σας» απάντησε ότι «δεν ξέρω αν θα το βρούμε στην ελληνική κυβέρνηση ή στην τρόικα και πόσος χρόνος θα περάσει για να το βρούμε».

«Θέσαμε το θέμα του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να αλλάξει, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αλλά θα συζητηθεί με το φορολογικό τον Οκτώβριο», είπε ο κ. Κορκίδης ο οποίος εκτίμησε ότι «το μέτρο δεν θα αλλάξει, αντίθετα προσδοκούν να εισπράξουν 750 εκατομμύρια από αυτό».

Σκορίνης: «Απαιτείται οργανωμένος διάλογος»

«Η ΟΚΕ τόνισε στην συνάντηση ότι θεωρεί πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν απαιτείται η ανοχή ή η συναίνεση της κοινωνίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή που σημαίνει οργανωμένος διάλογος -που σήμερα είναι ελλειμματικός- έλευση των νομοσχεδίων νωρίτερα στην ΟΚΕ, ώστε να γνωμοδοτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά» είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Σκορίνης, προσθέτοντας ότι «η γνωμοδότηση της ΟΚΕ πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, ώστε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης να είναι προϊόν μεγαλύτερης συμφωνίας της κοινωνίας».

Παναγόπουλος: «Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στις 10 Σεπτεμβρίου»

«Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η έλλειψη των πόρων ενώ είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι «εμείς τονίσαμε πως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φθάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο».

«Ζητήσαμε μέτρα που θα αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, αφενός μεν με μια γενναία εισοδηματική αναδιανομή που πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας όπου οι εργαζόμενοι στενάζουν και αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο της απόλυσης και βεβαίως μια δευτερογενή αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος», είπε ο κ. Παναγόπουλος.

«Δίνουμε το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την νέα περίοδο στις 10 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν οι εκλογές θα έδιναν λύση είπε ότι «για τις εκλογές αποφασίζουν οι πολιτικοί, εμείς εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η ασκούμενη πολιτική είτε καθ' υπαγόρευση της τρόικας, είτε αυτοτελώς από την ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει λύση, ως εκ τούτου εμείς θέλουμε αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και πρωτίστως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτηθείς τι είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «έκανε ένα γενικό "κλείσιμο", τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν συμφωνίες και συναινέσεις», ενώ από την μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι «αυτές πάντα γίνονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και των συγκρούσεων και δεν είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών σχημάτων».

Καραμίχας: «Η πολιτική οδηγεί στη διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων»

«Αυτό που διαπιστώσαμε στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι ότι η μόνη πολιτική που υπάρχει για την αγροτική οικονομία είναι η διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων» είπε ο Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ προσθέτοντας ότι "τα "καλάθια" και τα "δημοπρατήρια" είναι μαξιμαλιστικοί στόχοι που βοηθούν μόνο στην επικοινωνία και πουθενά αλλού».

Ανδριανός: «Ο τουρισμός παρουσίαζει θετικό πρόσημο»

«Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου και παρά τα προβλήματα λόγω απεργιών ο τουρισμός παρουσιάζει θετικό πρόσημο» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδριανός, προσθέτοντας ότι οδηγούμαστε σε χρονιά που θα σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών με 16,5 εκατομμύρια αφίξεις εντός του έτους».

«Συζητήσαμε μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο το φορολογικό και την ενίσχυση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική για τα επόμενα χρόνια και να φθάσουμε στο πολυπόθητο 21%-22% του ΑΕΠ που ο τουρισμός μπορεί να φθάσει στα επόμενα χρόνια και να δίνει 1 στις 4 θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Ανδριανός.

Ερωτηθείς για την επιβολή του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Ανδριανός είπε ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα ώστε από την 1/1/2012 στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου να υπάρξει μια αλλαγή της πολιτικής αυτής και μια ελάφρυνση ξανά στο κομμάτι του εξαγόμενου πακέτου γιατί πράγματι παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ότι ήταν ένα μέτρο με το πιστόλι στον κρόταφο το οποίο ελήφθη υπό την πίεση της τρόικας και το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξει με το νέο φορολογικό»