current views are: 10

16 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:13

Γιατί ο Τσίπρας θέλει οι κάλπες να στηθούν τον προσεχή Οκτώβριο

Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο των εκλογών

Δημοσίευση 05:13’
Δημοσκόπηση

Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο των εκλογών

Η εκλογολογία όσο ο χρόνος της κάλπης πλησιάζει απασχολεί όλο και πιο πολύ τις κλειστές συσκέψεις των κομματικών επιτελείων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να προχωρήσει στην αντιστροφή της εικόνας και των μετρήσεων, ωστόσο στα όργανα του κόμματος διατυπώνεται η άποψη πως το “τρένο της εξουσίας” δεν έχει χαθεί.

Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το χρόνο των εκλογών είναι οι δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός στις αρχές της άνοιξης. Κλείσιμο “ψαλίδας” με την ΝΔ θα σήμανει για πολλούς κυβερνητικούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει όλο το χρόνο που του αναλογεί προκειμένου να αλλάξει ολοκληρωτικά το κλίμα. Κατά πολλούς το πρώτο βήμα έγινε χθες στο Euroworking Group με το “πράσινο φως” που φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων. Τον Δεκέμβριο στην Ηρώδου Αττικού θα μετρήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η επιτυχία στην κοινωνία, ενώ τον Ιανουάριο οι δημοσκοπήσεις θα έχουν αποτυπώσει και τις αντιδράσεις από την καταβολή για 3η χρονιά του κοινωνικού μερίσματος.

“Εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές”, είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον “ALPHA” και αυτή την άποψη υποστηρίζει και στις συζητήσεις που έχει με το στενό του περιβάλλον. Αν και το σενάριο της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο παραμένει το ισχυρότερο το newpost.gr αποκωδικοποιεί το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του, που επιμένουν στην εξάντληση της κυβερνητικής θητείας:

Το οικονομικό περιβάλλον

Πολλά κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας συνομιλώντας με το newpost.gr εκτιμούσαν πως αν η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει στην ψυχολογία των πολιτών ούτε ο χειμώνας, αλλά ούτε και η άνοιξη είναι η κατάλληλη περίοδος για εκλογές. Το πετρέλαιο θέρμανσης που ακόμα θα καταβάλλεται, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που για πολλούς δεν θα έχουν τελειώσει, προκαλούν μια δυσφορία στο εκλογικό σώμα που μπορεί να αποτυπωθεί στην κάλπη. Σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου θα πρέπει να “ζυγίσει” κατά πόσο δεν θα πέσει στην παγίδα διεξαγωγής των ευρωεκλογών πριν από τις εθνικές εκλογές, όπως είχαν κάνει το 2009 ο Κώστας Καραμανλής (το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει κεφάλι 4 μονάδες από την ΝΔ με ποσοστό 36,65%) και το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει πρώτος με 26,56%).

Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες

Οι υπέρμαχοι της εξάντλησης της τετραετίας υποστηρίζουν πως η γαλάζια παράταξη δεν θα καταφέρει να καταγράψει σημαντικό προβάδισμα ένταντι του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη. Στηρίζουν αυτή την άποψη στη φύση των ευρωεκλογών και στο γεγονός ότι, όπως εκτιμούν στο newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια διεθνής προσωπικότητα σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ανοίγματα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θεωρούν πως μειονέκτημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι και η υποστήριξη του σκληρού δεξιού Μάνφρεντ Βέμπερ για το χρήσμα του προέδρου της Κομισιόν. 

Οι εκλογές στους ΟΤΑ

Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές βλέπουν πως σε αρκετούς δήμους της χώρας σχηματίζονται πάνω από 2 ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη γαλάζια παράταξη. Αυτή η διασπορά ψήφων δεν αποκλείουν να “θολώσει” το μήνυμα που θέλει να περάσει η ΝΔ. Για τις περιφέρειες θεωρούν σίγουρο πως το χρώμα του χάρτη δεν θα γίνει μπλε και ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση προτιμούν αυτή η εικόνα να μπερδευτεί με τις εθνικές εκλογές.

Οι οικονομικοί δείκτες

Από το “κάδρο” των κυβερνητικών δεν βγαίνουν τα πολλά μικρά στοιχεία της οικονομίας που με το πέρασμα των μηνών διορθώνονται και δίνουν μια συνολικά καλύτερη εικόνα για την πορεία της χώρας. Η ανεργία, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη υποστηρίζουν πως είναι μεγέθη που μπορούν μέσα στο χρόνο που απομένει να φανούν στην καθημερινότητα των πολιτών που θα καλυτερέψει και με την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ψηφίζονται αυτή την περίοδο στη Βουλή. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Στοuς κυβερνητικούς εκλογικούς σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται πάντα και η Συμφωνία των Πρεσπών. Τον Μάιο, από τη στιγμή που η γειτονική χώρα αλλάξει το όνομά της σε “Βόρεια Μακεδονία”, το “μελάνι θα είναι ακόμα στεγνό” και αυτό ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί η ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα.

Οι ΑΝΕΛ

Ο Πάνος Καμμένος στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας άφησε να εννοηθεί πως θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, όταν η Συμφωνία με τη γειτονική χώρα έρθει στη ελληνική Βουλή, ωστόσο δεν θα προκαλέσει απώλεια της δεδηλωμένης. Αν το ονοματολογικό έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στον Ιανουάριο και η ροή των πραγμάτων δεν μεταβληθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία ενός τελευταίου ανασχηματισμού. Μια κυβέρνηση με “ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ”  η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο άνοιγμα προς το χώρο του κέντρου ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να θέλει να της δώσει το μέγιστο δυνατό χρόνο προκειμένου να τρέξει και να αφήσει το “αποτύπωμά” της. Ενδιαφέρον θα έχει κατά πολλούς, αν οι αλλαγές σε αυτό το υπουργικό σχήμα θα αγγίξουν τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών με τον Τέρενς Κουίκ και την Έλενα Κουντουρά να μην έχουν ανοίξει τα “χαρτιά” τους για τις προθέσεις τους.

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος

Η διεξαγωγή των ευρωεκλογών σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας των Επιτρόπων τον Ιούλιο που έρχεται. Το “παζάρι” για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται με βάση τους συσχετισμούς που φαίνεται πως βγάζει η κάλπη να κρατήσει αρκετά. Περί τα τέλη του καλοκαιριού ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις να προτείνουν τα πρόσωπα που επιθυμούν προκειμένου να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια. Γιατί να μη θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τον δικό του Επίτροπο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την εξουσία βάζοντας με αυτόν τον τρόπο “πόδι” στη διακυβέρνηση της ΝΔ; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη γίνει μια πρώτη κουβέντα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη με την προϋπόθεση, βέβαια πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η χρονική συγκυρία δεν βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δική του επιλογή και στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αφού η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Η μείωση του αφορολόγητου

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε στο newpost.gr εκτίμησε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν λίγο πριν ή μετά τις ευρωεκλογές και από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία να μη φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Θα είναι ένα ακόμα “όπλο” το οποίο θα χρησιμοποιήσει, χωρίς κόστος, για να δείξει τη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και οδήγησε τη χώρα έξω από τα μνημόνια.

Η ΔΕΘ

Η κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να στήσει τις κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, θα συμπέσει με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συμπρωτεύουσα θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το καλύτερο “προεκλογικό μπαλκόνι” από όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαγγείλει το νέο του κυβερνητικό πρόγραμμα.

 

 


σχετικα αρθρα