current views are: 6

17 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:16

Οι παράγοντες που οδήγησαν την Ιεραρχία στην απόφαση που κατέληξε

Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας είναι ο …Σαούλ που εμείς θα τον κάνουμε Παύλο

Δημοσίευση 06:16’

Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας είναι ο …Σαούλ που εμείς θα τον κάνουμε Παύλο

  • Ποιοί Ιεράρχες όρθωσαν ανάστημα και κατέθεσαν επιχειρήματα και ποιοί έπαιξαν το ρόλο του… κοντοτιέρου του Στέμματος
  • Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας είναι ο …Σαούλ που εμείς θα τον κάνουμε Παύλο!

Το διακύβευμα ήταν ισχυρό: το κύρος της Ιεραρχίας από τη μιά και η υστεροφημία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου έναντι της ιστορίας και του λαού, από την άλλη.

Αυτό επηρέασε στη λήψη της απόφασης που ανακοινώθηκε σε μία μόνο σελίδα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες.

Ο «συμβιβασμός» στον οποίο κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες σήμερα, προς στιγμή φάνηκε ισχυρότερος και… ιστορικότερος της «ιστορικής συμφωνίας » που ανακοίνωσε με βαρύγδουπο τρόπο ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με ένα theatrale διάγγελμα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. Φάνηκε ισχυρότερος , αλλά είναι;;

Ιδού η απορία!

Ή θα μείνει ..ιστορικός λόγω της βραχύβιας ισχύος του;

Η Ιεραρχία στη χθεσινή συνεδρίαση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο.

Οι Ιεράρχες πριν καταλήξουν σε μια σωστή απόφαση προβληματίστηκαν.

Μίλησαν με φόβο Θεού και με αγάπη προς την Εκκλησία. Και το σπουδαιότερο: δεν σκέφτηκαν επ´ουδενί να προδώσουν τις αρχές των και να ενδώσουν στο προσφερόμενο σχέδιο, έναντι πινακίου φακής για να αυξήσουν την δεσποτοκρατεία που τους προσφέρεται με αυτό το σχέδιο. Εισήλθαν στην αίθουσα της Ιεραρχίας ως Πνευματικοί Πατέρες και εξήλθαν ως άξιοι Ταγοί της Εκκλησίας μας

Δεν αντιμετώπισαν κανένα δίλλημα να αποδεχθούν το σχέδιο Ιερωνύμου- Τσίπρα και να έλθουν αντιμέτωποι με κλήρο και λαό, και με τους πολιτικούς, ή να το απορρίψουν στο σύνολό του και να εκθέσουν τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος όλα δείχνουν ότι είχε «δεσμευτεί» να το περάσει χωρίς δυσκολία. Βασάνισαν τη σκέψη τους για να καταλήξουν σε σωστή απόφαση.

Η Ιεραρχία ήλθε σε δύσκολη θέση λένε οι πληροφορίες μας όταν ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να θέσει το όλο θέμα στο τραπέζι της Ιεραρχίας ως «πακέτο», ζητώντας από τους αρχιερείς να το αποδεχτούν ως έχει ή να το απορρίψουν μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για αλλαγές.

Η λογική του… ‘take it or leave it’, κυριάρχησε στον τρόπο σκέψης του Αρχιεπισκόπου γι’ αυτό εισήλθε στην Ιεραρχία με σχέδιο.

Οι σύμβουλοί του, όμως, τον είχαν θωρακίσει με λάθος επιχειρήματα .Ενώ προσπάθησε να εξασφαλίσει την επικύρωση της συμφωνίας αυτής με συνοπτικές διαδικασίες στη συσκευασία του ενός, δεν κατάφερε να αλλάξει τη διάθεση των Ιεραρχών. Δεν κατάφερε να μετατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Ιεραρχία και νόμιζε ότι την έχει εξασφαλισμένη-αφού θεωρούσε μέχρι τώρα ότι έχει τους Ιεράρχες στο τσεπάκι του ράσου του- με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Η Ιεραρχία στάθηκε απέναντί του μπετόν αρμέ σε όλα και κυρίως στο θέμα της μισθοδοσίας. Δεν ήταν τόσο αναμενόμενη η στάση της σε αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα.

Εκεί ο Ιερώνυμος θυμήθηκε τον παλιό καλό εαυτό του ως Θηβών και μπροστά στην συντριβή του, σε πραγματικό και επικοινωνιακό επίπεδο ενέδωσε στη «χρυσή τομή» που πρότειναν κάποιοι ψύχραιμοι Ιεράρχες.

Η Ιεραρχία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει με αυτό που της έφερε ο Αρχιεπίσκοπος. Γι’ αυτό απέρριψε την μισθοδοσία.

Η στάση αυτή δημιούργησε εξ αρχής μία άτυπη «ασπίδα» περί τον Αρχιεπίσκοπο. Γιαυτό η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Αυτό οι Αρχιερείς πίστεψαν ότι θα λειτουργήσει «προστατευτικά» για τον Αρχιεπίσκοπο και θα τον κρατήσει μακριά από τη φθορά που θα προκαλέσει αυτή η κρίση.

Από δω και στα εξής αρχίζουν τα δύσκολα.

Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι πληροφορίες μας λένε ότι είχε εντάσεις από την πρώτη στιγμή. Τα πρώτα δείγματα για το τί θα ακολουθούσε δόθηκαν όταν ο Αρχιεπίσκοπος είπε με δέος για τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα:

-Είναι ο Σαούλ,( διώκτης δηλαδή της Εκκλησίας). Εμείς θα τον κάνουμε Παύλο!!

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία για πρώτη φορά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Προτιμήθηκε να γίνουν διαρροές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ,κάτι που οι πληροφοριες μας λένε ότι το εισηγήθηκε και το εκτέλεσε ο κ. Δήμτσας. Οι Μητροπολίτες μέλη της ιεραρχίας δεν ήξεραν το περιεχόμενο της ομιλίας του Προέδρου του Σώματος και ο κ. Δήμτσας το έκανε non paper και το μοίραζε επιλεκτικά στο κρατικό πρακτορείο! Σοβιετικού τύπου επικοινωνία.

Οι φωνές, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα της Ιεραρχίας εκτοξεύονταν από νεότερους ως επί το πλείστον Αρχιερείς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσβολές έπαιξε ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος ο οποίος επιτίθετο κατά των ομιλητών με φωνές και ανοίκειες εκφράσεις. Τα πυρά του δέχθηκε κατ’ επανάληψη ο Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη και έμεινε μέχρι το τέλος.

Η φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Ιεραρχία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ψυχραιμίας αυτών που θεωρούσαν ότι έχαναν έδαφος και ήθελαν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Είναι η πρώτη Ιεραρχία επί των ημερών του Ιερωνύμου του Β ´ που γίνεται σε τέτοιους ρυθμούς. Και σίγουρα αυτό δεν θα άρεσε στον Αρχιεπίσκοπο. Η Ιεραρχία τον είχε καλομάθει μέχρι τώρα, με τα «ναι σε όλα»!

Όλοι οι μητροπολίτες που έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον αντισυνοδικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος το θέμα. Όλοι οι ομιλητές ήταν αυστηροί και δεν δίστασαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Οι διάλογοι ήταν έντονοι. Καυστικοί. Ενίοτε καταγγελτικοί. Εντύπωση έκανε η στάση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος δεν χαρίζονταν αλλά ανταπαντούσε και «κάρφωνε» τους Μητροπολίτες σε αυτά που έλεγαν. Γι’ αυτό είχαμε αποχωρήσεις πριν λήξει η συνεδρίαση.

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος έφυγε μετά από έντονο διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως Θηβών όταν το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν αρνητικό για τις θέσεις του, έφευγε από την Ιεραρχία και εξέδιδε ανακοίνωση που κατήγγειλε τις διαδικασίες. Τώρα δεν μπορεί να φύγει. Το έπραξε ο Μεσσηνίας για να του υπενθυμίσει το παρελθόν.

Ακολούθησε ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ ο οποίος ένοιωσε ότι εθίγη όταν νεότερος στα πρεσβεία Αρχιερεύς είπε ότι η Ιεραρχία πρέπει να ωριμάσει για να αποδεχθεί αυτά τα σχέδια.

-Λες εσύ εμένα ανώριμο; Είπε με στεντόρεια φωνή ο Καισαριανής και έφυγε.

Ο Σεβ. Μυτιλήνης Ιάκωβος έφυγε γιατί είχε προγραμματισμένη πτήση και ανειλημμένη υποχρέωση στην επαρχία του.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν αρκετοί μητροπολίτες εκ του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου(όπως ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Ιωαννίνων Μάξιμος,ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος,ο Θηβών Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος και λιγότερο ο Πατρών Χρυσόστομος), οι υπόλοιποι δεν άφησαν κανένα περιθώριο.

Οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος , Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Ναυπάκτου Ιερόθεος , Καισαριανής Δανιήλ,Σερρών Θεολόγος, Νεαπόλεως Βαρνάβας Δράμας Παύλος,Κορίνθου Διονύσιος, Λαγκαδά Ιωάννης,Χίου Μάρκος και πολλοί άλλοι πρωτοστάτησαν στις τοποθετήσεις εκείνες που αποδόμησαν το προτεινόμενο σχέδιο.

Πολλοί Ιεράρχες μας είπαν ότι ο Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος υπήρξε εξαιρετικός καθ´όλη την διάρκεια της συνεδρίασης παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε από το περιβάλλον. Έδειξε όμως να μην πτοείται και κατάφερε να ανατρέψει με αριστοτεχνικό τρόπο και με εκκλησιολογική δεινότητα τα έωλα επιχειρήματα που κατέθεσε η πλευρά του Αρχιεπισκόπου.

Η συμφωνία έτσι όπως την παρουσίασε ο Τσίπρας και ειδικά το τμήμα για την μισθοδοσία του Κλήρου δεν θα περνούσε με καμία Κυβέρνηση.

Η παρέμβαση στο σημείο αυτό του Δράμας Παύλου έδωσε τη λύση. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε μπροστά στο δίλημμά ή θα πήγαινε με τους Ιεράρχες ή θα έμενε μόνος με τους ολίγους που τον ακολουθούσαν να επιμένει μέχρι το τέλος.

Η κατάληξη λειτούργησε ως σωσίβιο. Πήραν απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος, ο οποίος θα γίνει όχι μόνο με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου αλλά με πρόσωπα που θα ορισθούν προς τούτο από την ΔΙΣ. Στον διάλογο αυτό θα συμμετέχουν κατά πάσα πιθανότητα οι Μητροπολίτες:

Ναυπάκτου Ιερόθεος,

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός,

Δημητριάδος Ιγνάτιος,

Μεσογαίας Νικόλαος,

Κηφισίας Κύριλλος.

Θα προστεθούν καθηγητές πανεπιστημίου και πραγματογνώμονες καθώς και Ιερείς με ειδικές γνώσεις στο θέμα.

Σίγουρα οι Ιεράρχες μας ξεκαθάρισαν πως δεν θέλουν καμία αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας κληρικών και λαϊκών συνεργατών. Τελεία και παύλα.

Επομένως η απόφαση της ΙΣΙ δεν συζητά καθόλου το θέμα της μισθοδοσίας. Για τα υπόλοιπα θα γίνει διάλογος.

Στο μεταξύ η αντίδραση του Πρωθυπουργού στην απόφαση αυτή μπορεί να ήταν αναμενόμενη αλλά υποκρύπτει παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε. Οι πληροφορίες λένε ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι αφού ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει σε όλα! Και στη μισθοδοσία. Η ανταπάντησή του Αρχιεπισκόπου στη δήλωση του Πρωθυπουργού και η έκφραση ικανοποίησης για όσα είπε ο Πρωθυπουργός θεωρήθηκε ως μια περιττή πράξη σε αυτή τη συγκυρία που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Κάτι σαν σάλτο μορτάλε. Απογοήτευσε κόσμο και εντός και εκτός Εκκλησίας.

Οι εξελίξεις που έρχονται θα μας δείξουν το παρασκήνιο που υπάρχει και πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το θέμα.


σχετικα αρθρα