current views are: 7

18 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση11:44

Η Άγκυρα «σβήνει» ελληνικά νησιά και Κύπρο – Ακραίες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο

Οι προκλητικοί χάρτες

Δημοσίευση 11:44’

Οι προκλητικοί χάρτες

Τις ακραίες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, περιγράφουν οι χάρτες, που παρουσίασε πρόσφατα η Τουρκία στην λιβυκή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην κυβέρνηση της Λιβύης κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

Πρόκειται για «έργα» που φέρουν σε μεγάλο βαθμό την… υπογραφή του νυν Τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, ο οποίος έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Τα βασικά σημεία των χαρτών

Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αναπληρωτής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος, τα βασικά σημεία αυτών των χαρτών είναι:

-Η Τουρκία εμφανίζεται να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Οι χαράξεις βασίζονται στη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές της Τουρκίας και απέναντι κράτη.

-Κατά την οριοθέτηση αγνοούνται απολύτως όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους (Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη), ακόμη και η Κύπρος που είναι κράτος.

-Το δέλεαρ για τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι, εάν υπογράψουν συμφωνίες με την Τουρκία, θα κερδίσουν σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις εν συγκρίσει με οριοθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Η Λιβύη και τα ελληνικά νησιά

Θαλάσσια σύνορα με τη… Λιβύη φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, για να στερήσει έτσι τα «κοινά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της Exxon Mobil φαίνεται να έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ και σε λίγες ημέρες θα αρχίσει γεώτρηση.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται και από δύο χάρτες που φέρεται να παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης, όπως μετέδωσε ο Μ. Κωστίδης στον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ένα χάρτη που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Ακάρ, κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη, μπορούν να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και έτσι είναι εφικτό να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη ο τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει συμβεί εις βάρος και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ, η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, ενώ στον χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης!

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοί οι τουρκικοί χάρτες

«Οι γνωστοί στην Ελλάδα από την εποχή 2010-2012, τουρκικοί χάρτες που δημοσιεύονται στη σημερινή “Καθημερινή” είναι απαράδεκτοι», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτετικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Αγνοούν συνειδητά θεμελειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει και εξηγεί: «ένας τέτοιος κανόνας είναι το Άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς προβλέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και βέβαια, υφαλοκρηπίδα».

 «Οι απαράδεκτοι αυτοί τουρκικοί χάρτες αποτυπώνουν την αποσταθεροποιητική λογική της πολιτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει «η Ελλάδα με επανειλημμένα διαβήματα προς την Τουρκία ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και με επίσημη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ ήδη από το 2013, έχει με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα καταρρίψει τις τουρκικές αυθαίρετες θέσεις κατοχυρώνοντας παράλληλα τα ελληνικά δίκαια και δικαιώματα».

Γεωργιάδης στο «Ακραίως»: «Η Τουρκία φωνάζει και βρυχάται αλλά δεν μπορεί να αποφύγει το αναπόφευκτο»

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» που παρουσιάζει τους επτά χάρτες ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας σημείωσε: «Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί την πραγματικότητα στην περιοχή μας. Και η πραγματικότητα είναι ότι με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης, αναγνωρίζεται αποκλειστική οικονομική ζώνη και στα νησιά. Άρα λοιπόν ό,τι και να λέει η Τουρκία είναι εν αδίκω. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι έρευνες στο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Exxomobil συνεχίζονται και θα γίνουν κανονικά παρά τους βερμπαλισμούς της Τουρκίας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη σε αυτό».

Τόνισε επίσης: «Δεν χρειάζονται δραματοποιημένες κινήσεις. Η Τουρκία γενικώς θέλει να δραματοποιεί τα πράγματα γιατί αυτό τη συμφέρει. Την Ελλάδα τη συμφέρει η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια».

«Η Τουρκία φωνάζει και βρυχάται αλλά δεν μπορεί να αποφύγει το αναπόφευκτο. Που είναι στο τέλος η αναγνώριση του δικαίου της θαλάσσης και η αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών μας», πρόσθεσε.

 


σχετικα αρθρα