Μία καταγραφή της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λιβύη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, είναι το θέμα που θα εξεταστεί στη σύσκεψη που συγκαλεί αύριο το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, ενώ λίγο αργότερα θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο ο κ.Λαμπρινίδης για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η σύσκεψη, όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι 11 ελληνικών εταιρειών (που δραστηριοποιούνται ήδη στη Λιβύη στον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα), καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου, λαμβάνει χώρα στις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι (1-2 Σεπτεμβρίου) για τις εργασίες της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Οι εξελίξεις στη μετα-Κανταφική Λιβύη, οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και η αποκατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας, θα είναι το θέμα της συνόδου των «φίλων της Λιβύης», όπου θα λάβει μέρος επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται, είχε υπογραμμίσει από νωρίς την ανάγκη τερματισμού της αιματοχυσίας, ενώ έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Η επανένταξη της Λιβύης στην ενεργειακή αγορά εξάλλου, εκτιμάται ότι - εφόσον αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα - θα χρειαστεί 6-18 μήνες.
TAGS