current views are: 3

20 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:52

Παπακώστα: Να γίνει πάρκο το Πολυτεχνείο στην Πατησίων για να προστατευθεί

Μέσω της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δημοσίευση 15:52’

Μέσω της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τη δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού στο ιστορικό συγκροτήμα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, προκειμένου να προστευτεί από «την καταστρεπτική μανία των αντιεξουσιαστών», προτείνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και επικεφαλής της Ν.Ε.Ο, Κατερίνα Παπακώστα.

Η πρόταση, η οποί απευθύνεται στα υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, προβλέπει τη δημιουργία πάρκου μέσω της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η πρόταση Παπακώστα έρχεται μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκτεταμένες καταστροφές στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Η κατάθεση της πρότασης αποφασίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Νέας Ελληνικής Ορμής, κατά την οποία συζητήθηκε «η σπουδαιότητα του κτηριακού συγκροτήματος Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρος ιστορικής μνήμης και η ανάγκη διαφύλαξής του από την καταστρεπτική μανία αντιεξουσιαστών που επιχειρούν κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες να αμαυρώσουν τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για τα δημοκρατικά ιδεώδη».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η πρόταση για το πάρκο πολιτισμού προέκυψε με «δεδομένο ότι η ακαδημαϊκή δραστηριότητα του Ε.Μ.Π. έχει στην πλειονότητά της μεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου» και πως ήταν ομόφωνη.

«Σήμερα ως Ν.Ε.Ο. αποφασίσαμε, στο πλαίσιο της ανάδειξης χώρων που αποτελούν σύμβολα της Αθήνας, τα οποία στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελούν και δωρεά εθνικών ευεργετών, καθώς και άλλα αντίστοιχα κτήρια υψηλού ιστορικού συμβολισμού, όπως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, να προτείνουμε στα αρμόδια υπουργεία και στον Δήμο Αθηναίων, την ενοποίηση των χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία ενός Πάρκου Πολιτισμού» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η κ. Παπακώστα, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «μία πρόταση που ως βουλευτής Β΄ Αθηνών είχα εισηγηθεί με ερώτησή μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη από τον Δεκέμβριο 2015. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι δεν διαφυλάσσεται μόνον η ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου, αλλά αναδεικνύεται και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου – από τα πρώτα που κόσμησαν την πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα – που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει την καταστροφική μανία αντιεξουσιαστών, οι οποίοι επιχειρούν κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση να πλήξουν την ιστορική του σπουδαιότητα».


σχετικα αρθρα