Το μεγάλο παζάρι με την τρόικα ξεκινά σήμερα, στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, που κανονικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες το απόγευμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών χθες στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημέρωσε για την κατάσταση των πραγμάτων. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι θα γίνει συζήτηση με την τρόικα για τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να πει τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Επανέλαβε ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, κάτι που εκτροχιάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τους στόχους. Είναι γνωστό ότι η τρόικα αποδέχεται ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πριν όμως έρθει στην Αθήνα το ηγετικό κλιμάκιο φρόντισε να διαμηνύσει στην κυβέρνηση, ότι μόνο η ύφεση δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Όσοι άκουσαν την επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. έμειναν με την εντύπωση ότι ο συμβιβασμός που θα επιδιώξει με την τρόικα για το 2011 είναι να «μοιραστεί η διαφορά»: δηλαδή ένα μέρος της απόκλισης στο έλλειμμα να γίνει αποδεκτό ως αποτέλεσμα της ύφεσης και ένα μέρος να αναλάβει να το καλύψει η κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα που δεν θα έχουν όμως εισπρακτικό αλλά διαρθρωτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλει ο κ. Βενιζέλος είναι αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω.

Πέρα από αυτό πάντως, ο κ. Βενιζέλος θέλει και θα το τονίσει στην τρόικα μέτρα για ανάσχεση της ύφεσης, προφανώς περιμένει μια πιο γρήγορη ενεργοποίηση του λεγόμενου σχεδίου Μάρσαλ.

Το κατά πόσον η τρόικα θα δεχτεί να μπει σε αυτό το παζάρι είναι άγνωστο και η δική της θέση άλλωστε είναι δύσκολη, όσο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει χειροπιαστά ανταλλάγματα. Ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές χθες ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις. Αυτό μάλλον σημαίνει, ότι η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί και ότι τελείωσαν οι κλαδικές συμβάσεις.