ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Μπελαβίλας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2018, 10:58 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2018, 09:33
Ο Νίκος Μπελαβίλας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας θα είναι  υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. O πενηνταεννιάχρονος κ. Μπελαβίλας είναι αρχιτέκτονας/πολεοδόμος και διδάσκει το Πολυτεχνείο αστικό σχεδιασμό, ενώ είναι πρόεδρος της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις γενιές Πειραιώτης (έχει γεννηθεί στο Πασαλιμάνι) και αποτελεί ιδρυτικό μέλος από το 1999 της δημοτικής παράταξης του Θοδωρή Δρίτσα «Λιμάνι της Αγωνιίας». Ο κ. Μπελαβίλας έχει κάνει μεγάλο αριθμό πολεοδομικών προγραμμάτων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στην Αριστερά εντάχτηκε στην εφηβεία του.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η συμφωνία για την υποψηφιότητα Μπελαβίλα έκλεισε χτες ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις του υποψηφίου με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά  Γιώργο Γαβρίλη και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Τις τελευταίες μέρες η Κουμουνδούρου αμφιταλαντευόταν μεταξύ του κ. Μπελαβίλα και του κ. Γαβρίλη για τον δήμο του Πειραιά. Ωστόσο, κρίθηκε ότι η ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Γαβρίλη θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για το ψηφοδέλτιο της κ. Δούρου.

Ο Νίκος Μπελαβίλας προ λίγων εβδομάδων είχε απορρίψει την πρόταση να είναι υποψήφιος στην Αθήνα, επικαλούμενος τα καθήκοντά στην Ανάπλαση ΑΕ. Κατά το περιβάλλον του, η στάση του διαφοροποιήθηκε σε ό,τι αφορά τον Πειραιά λόγω του βιωματικού δεσμού που έχει με την πόλη, αλλά και γιατί θεωρεί μείζον διακύβευμα την ανατροπή του «αυτοδιοικητικού καθεστώτος Μώραλη» το οποίο συνδέει με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε ο κ. Μπελαβίλας στο Facebook: «Στόχος σαφής και ξεκάθαρος: Να φύγει η ολιγαρχική γάγγραινα από τον Πειραιά, όχι μόνο γιατί απειλεί τον Πειραιά και τους ανθρώπους του, αλλά γιατί απειλεί να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο ολιγαρχών που αγοράζουν δήμους και κανάλια, πριν αγοράσουν την ίδια την εξουσία, απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία».