current views are: 6

27 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:07

Αθήνα σε Άγκυρα: «Δεν θα παρασυρθούμε στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής»

Ερντογάν: «Ελλάδα και Κύπρος θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους»

Δημοσίευση 13:07’

Ερντογάν: «Ελλάδα και Κύπρος θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους»

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Αθήνα, με αφορμή τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «Ελλάδα και Κύπρος θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος», διαμηνύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι τουρκικές προκλήσεις  υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας μάλιστα, πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από τη διεθνή νομοθεσία σχετικά με τη διαμάχη για το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και υπογράμμισε: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος».

Παράλληλα, τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τυχόν επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu , και  κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια τακτική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.


σχετικα αρθρα