current views are: 8

28 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:57

Ρήγμα στη Δεξιά: Γιατί κατέρρευσε η συμμαχία Βελόπουλου – Κρανιδιώτη

Όλοι εναντίον όλων με «καρφιά» και διαψεύσεις

 

Δημοσίευση 20:57’

Όλοι εναντίον όλων με «καρφιά» και διαψεύσεις

 

Εικόνα ρήγματος παρουσιάζει ο χώρος στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς – παρά την κινητικότητα και τις δηλώσεις καλών προθέσεων – το σενάριο να βρεθούν κάτω από κοινό πολιτικό φορέα οι διάφοροι επικεφαλής των σχημάτων του χώρου μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Η πρόσφατη αναφορά του Δημ. Καμμένου, που μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο συγκρότησαν τη Δύναμη Ελληνισμού, για τη συγκρότηση ενός φορέα, ο ηγέτης του οποίου θα προέκυπτε από… δημοσκόπηση, εκλήφθηκε ή ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία συγκρότησης ενός Συνασπισμού της Δεξιάς. Αυτό, ωστόσο, πριν αρχίσουν οι διαψεύσεις.

Τόσο ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, με τη Νέα Δεξιά, όσο και ο κ. Κυρ. Βελόπουλος, με την Ελληνική Λύση, διέψευσαν την ανακοίνωση του κ. Καμμένου και διευκρίνισαν πως δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις, πολλώ δε μάλλον συμφωνία, με τον επικεφαλής της Δύναμης Ελληνισμού.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι συζητήσεις υπήρξαν και, ενδεχομένως, να υπάρξουν και στο μέλλον. Ωστόσο, ουδείς μοιάζει – στην παρούσα φάση – πρόθυμος να υποστείλει το αρχηγικό του λάβαρο. Αντιθέτως, περισσεύει η υπερβολή ως προς τα… κουκιά που μπορεί να φέρει ο καθένας στο υποτιθέμενο εκλογικό ταμείο, το οποίο πάντως για κανένα από αυτούς τους κομματικούς σχηματισμούς δεν έχει μετρηθεί στην κάλπη.

Οι διαψεύσεις Κρανιδιώτη – Βελόπουλου

Πάντως, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, επέμεινε πως καμία συζήτηση δεν έγινε με τον Δ. Καμμένο: «Σας ενημερώνω, καθ’ ό,τι αφορά εμένα και την ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, πως αυτά που είπε ο Δημήτρης Καμμένος περί κόμματος με μας, Βελόπουλο, Καρατζαφέρη κι αυτόν, είναι κοινές παπάτζες. Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ έχει κάνει μια προφορική συμφωνία μόνον με τον Κυρ. Βελόπουλο. Εφόσον τηρήσει τον λόγο του και γίνει γραπτό κείμενο, όπως επιβάλλει ο εκλογικός νόμος, αυτό θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας. Αν όχι, αν υπαναχωρήσει, θα συνεχίσουμε τον βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό δρόμο μας με πρώτο στόχο τις Ευρωεκλογές».

Αλλά και ο κ. Βελόπουλος, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Newpost, διευκρίνισε και αυτός με τη σειρά του πως οι μόνες συζητήσεις που έχει κάνει ο ίδιος, είναι με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις σε αναζήτηση «σημείου επαφής». Σε αυτό το πλαίσιο, και ερωτώμενος γιατί ο πρόεδρος της Δύναμης Ελληνισμού επέλεξε να δημοσιοποιήσει μέσω της τηλεόρασης τις σκέψεις για δημιουργία νέου φορέα, ο κ. Βελόπουλος απάντησε στο Newpost: «Ο κ. Καμμένος λειτούργησε με βάση το όνομα του και έκαψε το σενάριο που ο ίδιος πήγε να φτιάξει».

Η εκδοχή Καμμένου

Διαφορετική εκδοχή ωστόσο έδωσε ο κ. Καμμένος, μιλώντας και αυτός στο Newpost.gr. Αφού επέμεινε πως κατά τη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη δεν ανακοίνωσε τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα, υποστήριξε πως απλά δημοσιοποίησε τις σκέψεις που υπάρχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως ο χώρος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να ενοποιηθεί, καθώς όπως είπε, η δημοσκοπική του επιρροή αγγίζει το 12%, αφαιρούμενου του ποσοστού της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε επίσης πως «θα πρέπει να βρεθεί ο ηγέτης του χώρου με δημοκρατικό τρόπο», και γι αυτό κατέθεσε την πρόταση για να εκλογή μέσω των δημοσκοπήσεων.

Τσάκισε η «σύμπραξη» Φαήλου – Βελόπουλου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πιο ώριμο – μέχρι την κατάρρευσή του – σενάριο ήταν αυτό της σύμπραξης μεταξύ Βελόπουλου και Κρανιδιώτη, με τους δύο να έχουν φτάσει μέχρι και του σημείου να υπογράψουν κοινό πλαίσιο συμφωνίας, που περιελάμβανε ακόμη και τον τρόπο διανομής της κρατικής χρηματοδότησης, σε περίπτωση που το νέο σχήμα έμπαινε στη Βουλή.

Όπως περιγράφει ο κ. Κρανιδιώτης στο Newpost, και περιλαμβάνεται και σε άρθρο που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στη Δημοκρατία, δέχθηκε πρόταση από τον Κυρ. Βελόπουλο με το επιχείρημα «μόνος μου μπαίνω κατά 80% στη Βουλή, μαζί μπαίνουμε 140%». Κατά τον επικεφαλής της Νέας Δεξιάς, παρά τις επιφυλάξεις του, πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις, με την τελευταία – όπου και υπογράφηκε η συμφωνία των δύο μερών – να πραγματοποιείται την περασμένη Παρασκευή σε γνωστό εστιατόριο του Φαλήρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία ήταν αναλυτική και προέβλεπε πως επικεφαλής του συνασπισμού θα ήταν ο Κυρ. Βελόπουλος ενώ ο Κρανιδιώτης θα ήταν επικεφαλής στο Επικρατείας και υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Ως προς την επιχορήγηση, αυτή θα κατευθυνόταν κατά 80% στην Ελληνική Λύση και 20% στην ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ. Ωστόσο, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Κρανιδιώτης, η συμφωνία δεν προχώρησε κυρίως λόγω δύο προϋποθέσεων που έθεσε: η διοίκηση του κόμματος να ασκείται από Συμβούλιο των δύο Προέδρων και δύο συνεργατών που θα όριζαν, με δικαίωμα βέτο κάθε Προέδρου για ζητήματα α) νέων συνεργασιών με άλλα κόμματα και προσχωρήσεων και β) την ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση ή την παροχή κοινοβουλευτικής στήριξης σε αυτήν. Όπως ο ίδιος εξιστορεί, «το βέτο το ζήτησα διότι μου διαβιβάζονταν πληροφορίες, πως ο Βελόπουλος έχει ήδη κάνει κρυφή συμφωνία με Μητσοτάκη κι είναι “λαγός”». «Την Παρασκευή δώσαμε οριστικά τα χέρια. Μέσα στην εβδομάδα αυτή θα υπογράφαμε. Αντ’ αυτού, ο Βελόπουλος προχθές υπαναχώρησε, ζήτησε διάλυση της Νέας Δεξιάς και ένταξή της στο κόμμα του» προσθέτει, αφήνοντας υπαινιγμούς για τους λόγους πίσω από τη στάση του κ. Βελόπουλου καθώς, όπως λέει, «δεν γνωρίζω εάν την υπαναχώρηση την υπαγόρευσαν οι χρηματοδότες του ή κάποιος με τον οποίο έχει υπόγειες συμφωνίες».

Ερωτηθείς σχετικά από το Newpost ο κ. Βελόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει, στάση όμως που αναμένεται να αλλάξει μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων Κρανιδιώτη.


σχετικα αρθρα