current views are: 6

29 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:19

Επιστολή Γεννηματά σε Βούτση για σύσταση επιτροπής για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική για τη δήθεν «ιστορική συμφωνία» μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας.

Δημοσίευση 13:19’

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική για τη δήθεν «ιστορική συμφωνία» μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας.

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της, η οποία θα συζητήσει και θα γνωμοδοτήσει για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η Φώφη Γεννηματά. «Έχω δηλώσει από την αρχή ότι η Βουλή είναι ο φυσικός χώρος συζήτησης, προβληματισμού αλλά και επιδίωξης των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων για την επίλυση τόσο σημαντικών ζητημάτων», σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως υποστηρίζει, «η σοβαρότητα του θέματος και η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας, επιβάλλουν νηφάλιο διάλογο μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας για όλα τα θέματα. Οι ιστορικοί, δε, και διαχρονικοί δεσμοί του Ελληνικού λαού με την Ορθοδοξία, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστούν προδήλως εθνικό και γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα».

Η κ. Γεννηματά προσθέτει επίσης ότι εκπληρώνονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι προϋποθέσεις των άρθρων 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, για τη σύσταση Επιτροπής, όπως αναφέρεται ρητά και ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου 44. «Για το λόγο αυτό, προτείνω τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιερέων», επισημαίνει.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική για τη δήθεν «ιστορική συμφωνία», όπως αναφέρει, με την Εκκλησία της Ελλάδος, που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2018, η οποία «όχι μόνο παραμένει εκκρεμής και αβέβαιη, αλλά δημιούργησε μια βαθιά κρίση στη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας, καθώς και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κλήρου».

«Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, προσεγγίζουμε πάντοτε το θέμα με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας. Έχουμε, δε, την άποψη ότι στις σχετικές συζητήσεις θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να κληθούν να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς στη χώρα για τα ισχύοντα ως προς αυτές -ώστε οι βουλευτές να έχουν πλήρη εικόνα», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής.

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η επικοινωνιακή ομάδα του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 που προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία αφορά τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Εκκλησία, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Καμία σχέση δεν υπάρχει με το γερμανικό μοντέλο. Για μας υπάρχουν ζητήματα με το άρθρο 3 π.χ. το θέμα των γραφών».

Το Σάββατο, η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Την Δευτέρα η απάντηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, ο Νίκος Βούτσης θα απαντήσει στην πρόταση Γεννηματά την Δευτέρα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


σχετικα αρθρα