Η διμερής συνεργασία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και η προώθηση της Ατζέντας 2014 που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επισκέψεων εργασίας που θα πραγματοποιήσει από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας το πρόγραμμα των επισκέψεων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν πρόκειται να υπάρξει και επίσκεψη στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι σχετικό στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι ότι θα επιθυμούσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται αντίστοιχη συμπεριφορά και από την άλλη πλευρά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντήσει τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το έχει κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται και μια αντίστοιχη συμπεριφορά από τη γείτονα», ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της γείτονος γι΄αυτή την κατάσταση.

Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης αγαλμάτων (σ.σ.: του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι ξεπερνά τα όρια και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει ώστε να γίνει το βήμα για την επίτευξη αμοιβαίας λύσης στο θέμα της ονομασίας και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών.