Τις δυσκολίες της μετάβασης της Λιβύης στην επόμενη μέρα τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή την αυριανή συνάντηση της Ομάδας των Φίλων της Λιβύης (contact group) στο Παρίσι. Για τις θέσεις και τη στάση της Ελλάδας στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη ενημέρωσε σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος μεταβαίνει αύριο, μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Παρίσι για τη συνάντηση της Ομάδας των Φίλων της Λιβύης, όπως ονομάζεται πλέον η "Ομάδα Επαφής".

Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους εταιριών που έχουν επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια χρήσιμη συνάντηση που επέτρεψε και στις δυο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

Αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η Ελλάδα εκτιμά ότι κύριο ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη θα πρέπει να έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Λιβύης θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη της χώρας όσο και στον εκδημοκρατισμό της, ενισχύοντας τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα στο τομέα της ανάπτυξης ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. παρατήρησε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη μπορούν να συντελέσουν όχι μόνο στην αναδόμηση της χώρας αλλά και να διαδραματίσουν κοινωνικό ρόλο, αναπτύσσοντας τις δραστηριότητές τους στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και της υγείας.

Επίσης, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη, ενώ υπενθύμισε τη μακροχρόνια σχέση της χώρας μας με τον λιβυκό λαό.

Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιριών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της παρουσίας τους στη Λιβύη και την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δράσης, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα δυναμικό παρόν στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στην αραβική χώρα.

Επίσης, σημείωσε ότι ενημερώθηκαν τόσο ο υπουργός Στ. Λαμπρινίδης όσο και ο υφυπουργός Δ. Δόλλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα σταθεί δίπλα τους.
TAGS