current views are: 15

4 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:57

Μήνυμα Παυλόπουλου – Τσίπρα σε Σκόπια μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα

Νίμιτς σε Ζάεφ: «Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Δημοσίευση 10:57’

Νίμιτς σε Ζάεφ: «Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αυστηρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Την ίδια ώρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έκανε παρέμβαση για το Σκοπιανό, καλώντας την ΠΓΔΜ να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τους υψηλούς τόνους, σπεύδοντας όμως να θυμίσει ότι η Συμφωνία αναφέρει ότι η γειτονική χώρα αντί για «Μακεδονία», ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως “Μακεδονία”, από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως “Βόρεια Μακεδονία”, γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

Για απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ και για αφωνία Τσίπρα έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ζάεφ διεμήνυσε πως «δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Καμμένος: Καμία συμφωνία με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις

 «Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

Παρέμβαση Νίμιτς

Παρέμβαση στο Σκοπιανό έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να συμμορφωθεί με όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.

Σάλος από τις δηλώσεις Ζάεφ

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων,  πρόβαλε τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, αλλά και την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του VMRO DPMNE για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ειδικά για αυτούς από το «Αιγαίο, δεν έγινε τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα». Μάλιστα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι κανείς πια δεν θα αμφισβητεί το κράτος και «κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τον “Μακεδονικό” Λαό και την “Μακεδονική” γλώσσα».

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, απάντησε στις δηλώσεις Ζάεφ με παραπομπή στη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επαναλμβάνει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να διαμηνύει πως «δεν εκχωρούμε γλώσσα και εθνότητα». 

Επιπλέον, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας: «Άρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ.Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

 

 


σχετικα αρθρα