current views are: 8

4 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση11:09

Προ των ευθυνών τους θέτει τους «πρόθυμους των Πρεσπών» ο Μητσοτάκης

Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ

Δημοσίευση 11:09’

Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ

Ανοικτή πρόκληση προς τους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου αυτή να εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 ψήφων στη Βουλή απηύθυνε, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής  ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ν.Δ. να καταψηφίσει. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ, είναι η έκκλησή του προς «όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών». Στην πράξη, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και του Ποταμιού, που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, να επανεξετάσουν τη στάση τους, ακυρώνοντας στην πράξη την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή. 

Εις ότι αφορά τις δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις ενώ στηλίτευσε και τη στάση του Αλ. Τσίπρα.«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της ‘μακεδονικής’ γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες… ήταν αναμενόμενες από το ίδιο  το περιεχόμενο της συμφωνίας. Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή, ότι η αναγνώριση της δήθεν ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων, αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε ενώ «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικιάς του πολιτικής. Λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του».

Μήνυμα Παυλόπουλου – Νίμιτς

Το δημόσιο κάλεσμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έρχεται μετά το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς ο οποίος κάλεσε την ΠΓΔΜ να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

►Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Παυλόπουλου – Τσίπρα σε Σκόπια μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα

Την ίδια στιγμή, κ. Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να συμμορφωθεί με όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως απέφυγε τους υψηλούς τόνους, σπεύδοντας όμως να θυμίσει ότι η Συμφωνία αναφέρει ότι η γειτονική χώρα αντί για «Μακεδονία», ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διεμήνυσε πως «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».


σχετικα αρθρα