current views are: 3

6 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:56

Ο «καπετάνιος» Τσίπρας, ο συγκυβερνήτης Πάνος, τα ταξίματα με άρωμα εκλογών και το Σκοπιανό

Οι παροχές μικραίνουν την ψαλίδα, το σκοπιανό προκαλεί τριγμούς

Δημοσίευση 08:56’

Οι παροχές μικραίνουν την ψαλίδα, το σκοπιανό προκαλεί τριγμούς

Στον αστερισμό της παροχολογίας και του Σκοπιανού ζει η χώρα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του με την επιδοματική προεκλογική τακτική που εφαρμόζει για να προσεγγίσει εκλογικά ακροατήρια και να μειώσει τη ψαλίδα των περίπου 10 μονάδων που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Αρχισε τις περιοδείες και όπου βρεθεί τάζει. Πήγε στα Καλάβρυτα την Δευτέρα και υποσχέθηκε 42 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους αγροτικών και νησιωτικών περιοχών (1.000 ευρώ για κάθε 200 πρόβατα). Την Τετάρτη πέταξε στην Κάλυμνο με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί. Έταξε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα νησιά.

«Για να το πω, όπως θα το ‘λεγαν οι ναυτικοί μας, πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φορτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να πλεύσει το καράβι, πού θέλουμε να πάει» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το Σκοπιανό

Την ίδια στιγμή οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν οξεία πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εκφράζει σταθερά τη διαφωνία της με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η προκλητική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα και στην Ελλάδα, (στην αποκαλούμενη μακεδονική μειονότητα), δημιούργησε πολλά ερωτηματικά παρά την αναδίπλωση της σκοπιανής πλευράς που ακολούθησε.

Ανεξάρτητοι βουλευτές που θεωρούνταν βέβαιοι ότι θα ψήφιζαν την Συμφωνία, όπως και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασαν έναν προβληματισμό. Η Κατερίνα Παπακώστα φαίρεται να ζήτησε και εκείνη κάποιες εγγυήσεις. Χωρίς τους 151 η Συμφωνία δεν περνάει. Το Μαξίμου αρχίζει και πάλι να γράφει και να σβήνει ονόματα.

Ο Ζόραν Ζάεφ μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση – εκτός απροόπτου – γιατί και στα Σκόπια άρχισαν πιέσεις βουλευτών του VMRO ζητώντας προφανώς ανταλλάγματα. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα, αμέσως μετά η Συμφωνία θα πρέπει να έρθει για επικύρωση στην ελληνική Βουλή μαζί με το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. 

Οι μαθητικές καταλήψεις και διαδηλώσεις ήταν μια πρόβα τζενεράλε. Οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν. Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν πόσο θα επηρεάσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι όταν ήταν σε έξαρση, πριν από περίπου 10 μήνες, στη Βόρεια Ελλάδα κατέγραφε μονοψήφια. Πέρασε καιρός από τότε. Υπάρχει ένα περίπου 30% που πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Θα φανεί, όμως, αν συμφωνούν και με τον τρόπο που εφαρμόζεται αυτή η Συμφωνία και το πώς ερμηνεύεται στη Συνταγματική Αναθεώρηση των Σκοπίων.

Ο συγκυβερνήτης 

Όσον αφορά στους ΑΝΕΛ εκπέμπονται διαφορετικά μηνύματα. Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη ημέρα των δηλώσεων Ζάεφ για την διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, επέλεξε τη σιωπή που εντυπωσιάζει αν ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες δηλώσεις του με τις οποίους κατήγγειλε ανοιχτά τα Σκόπια για δωροδοκίες. 

Την ίδια μέρα ήταν λαλίστατος στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Twitter με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μιχαήλ Κωσταράκο για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φοράει στρατιωτική στολή. 

Την επόμενη μέρα και μετά τη γενική κατακραυγή έκανε τη λακωνική δήλωση ότι «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Αντίθετα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης σήκωσε τους τόνους. Ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία» σημείωσε ο κ. Σγουρίδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Στην ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Καμμένος

Η Πειραιώς εστιάζει στον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα και τις θέσεις που έχει εκφράσει κατα καιρούς για το Σκοπιανό οι οποίες δεν κινούνται στην ίδια γραμμή.

«Ήταν αυτός που δεν ψήφισε τον Ιούνιο την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια» ανέφεραν κομματικές πηγές.  «Μετά, όταν πέρασε από τα Σκόπια, υποστήριξε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην φτάσει στην ελληνική Βουλή» συνέχισαν.

«Στις 17 Σεπτεμβρίου είπε επί λέξει ότι «θα αποσύρει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση αν ο κ. Τσίπρας φέρει στη βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στις 22 Οκτωβρίου επανέλαβε ότι η συνεργασία του με τον κ. Τσίπρα θα είναι «μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι» και ότι «έντιμα και καθαρά θα αποχωρήσουμε». Η Πειραιώς επισήμανε ότι ο κ. Καμμένος δεν είπε το παραμικρό όταν τόσο ο  κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τζανακόπουλος προέβλεψαν ότι  οι ΑΝΕΛ δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν καταψηφίσουν οι βουλευτές του τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Ποιος έχασε την αξιοπιστία του, για να τη βρει ο κ. Καμμένος; Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι πια ο κ. Καμμένος που δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά» τόνισε η ΝΔ δείχνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 


σχετικα αρθρα