«Για την άρση των όποιων αδικιών είπε ότι αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης», δήλωσε ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και σημείωσε πως το εθνικό στοίχημα είναι μια άλλη πορεία της χώρας και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η ερμηνεία της πραγματικότητας χωρίς ψευδαισθήσεις και ωραιοποιήσεις. Επισήμανε ότι το αίτημα της κυβέρνησης για συναίνεση δεν σημαίνει αδυναμία, ούτε συμμετοχή στη διακυβέρνηση, αλλά είναι ένα μήνυμα για πανεθνική συστράτευση.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι επενδύει στην καταστροφή, την αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «περιπλανιέται με την υποκριτική αντιμνημονιακή γροθιά του», αλλά δεν πείθει ούτε τους ηγέτες της Ευρώπης, ούτε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, που είναι, όπως είπε, «εξαφανισμένα». Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θεωρεί «παρανοϊκή» τη στάση της Ν.Δ. και την περίπτωση του Α. Σαμαρά «ανίατη».

Σχετικά με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α τόνισε ότι κινείται ανάμεσα στον κοινοβουλευτισμό και το μπάχαλο.

Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Νικητιάδης, Γιάννης Δριβελέγκας, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε: «Σε μια δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες πολίτες και για την ελληνική οικονομία, αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να βγει με τη δουλειά που κάνουμε όλοι μας».

Σχετικά με την επίσκεψη των στελεχών της τρόικας είπε: «Κάθε φορά, γίνεται μια συζήτηση με την τρόικα, κάθε φορά, υπάρχει η εξέταση προόδου της χώρας. Και κάθε φορά, η χώρα, επειδή κάνουμε τη δουλειά μας, παίρνει την επόμενη δόση του δανείου και προχωράει μπροστά».

Σε ερώτηση για το θέμα της απελευθέρωσης του ταξί, απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση που έκανε αυτή η Κυβέρνηση, επιτέλους, μετά από πάρα πολλά χρόνια, και μετά από υποσχέσεις πολλών κυβερνήσεων. Εγώ είμαι περήφανος, που ως υπουργός Οικονομικών, τότε, έφερα αυτή τη ρύθμιση, η οποία πέρασε. Και θυμίζω, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση την καταψήφισε, καταψήφισε ένα νόμο που όλοι τώρα αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις και ευκαιρίες για ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν»

Σε άλλη ερώτηση για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε: «Δεν είναι ευχάριστο σε μια περίοδο ύφεσης να υπάρχει αύξηση στο ΦΠΑ. Αυτό το μέτρο είναι ένα μέτρο που θα θέλαμε να είχαμε αποφύγει, όμως είναι ένα μεταβατικό μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών πολύ καθαρά».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται την κριτική και τις προτάσεις που ακούγονται στις συνδιασκέψεις και στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου θα συγκροτήσει τη στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση. Δήλωσε σίγουρος ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η τρόικα κάνει τη δουλειά της κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Γεράκης παρουσίασε το αναπτυξιακό όραμα του Κινήματος για την Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε, το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στραφεί σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία. Να υιοθετήσει ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια.

Οι «αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης, αλλά τελικά εμφανίστηκε μια ομάδα περίπου 15 ατόμων πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τους κάλεσαν να παραστούν και να πουν τις απόψεις τους και εκείνοι αποχώρησαν. Στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν χρειάστηκε να επέμβει.