ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ακόμη και το Φεβρουάριο βλέπουν στη ΝΔ – Τι θα τις προκαλέσει

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 07:58 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 17:23
Εκλογές ακόμη και το Φεβρουάριο βλέπουν στη ΝΔ – Τι θα τις προκαλέσει
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η υπερέκθεση Τσίπρα και οι παροχές δείχνουν κάλπες

Πρόσθετους, σοβαρούς δημοσιονομικούς και θεσμικούς κινδύνους δημιουργεί για τη χώρα η παράταση της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, σύμφωνα με τη ΝΔ. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν, ότι η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα με παροχές και σκανδαλολογία, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του, πρόκειται να ζητήσει επίσπευση των εκλογών. Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, θα συνδεθεί και με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στην οδό Πειραιώς πάντως, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν ότι οι κάλπες είναι κοντά, παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ότι θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα οι πληροφορίες που φθάνουν στους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει πολύ πιο γρήγορα για κύρωση στην Ελληνική Βουλή, τους κάνει να πιστεύουν ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν αμέσως μετά, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εδώ και 15 ημέρες «υπερεκτίθεται» δημόσια, ανακοινώνοντας παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να πείσει για «το τέλος των μνημονίων». Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, ο κ. Τσίπρας που σήμερα βρίσκεται στη Μόσχα, έχει εξαγγείλει: από τα Καλάβρυτα τη Δευτέρα, έκτακτη ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους και από την Κάλυμνο την Τετάρτη, επιδότηση καυσίμων για τα μικρά και απομονωμένα νησιά.

Την Τρίτη, από βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις, κάνοντας για πρώτη φορά, έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα επέλεξε να μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την άλλη Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει την εναρκτήρια ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, δρομολογώντας με τον τρόπο αυτό ένα άτυπο προεκλογικό debate.

Όσο για το «φυτίλι» που θα πυροδοτήσει την προκήρυξη των εκλογών, το Σκοπιανό, οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Ζάεφ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, καθώς η αμηχανία που προκλήθηκε ακόμη και σε βουλευτές άλλων κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο απλά. Όπως τόνιζαν από την οδό Πειραιώς, και μόνο η εκτίμηση ότι χρειάζεται πρωτόκολλο για συμπλήρωση ή ερμηνεία στοιχείων της συμφωνίας σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση της επικινδυνότητάς της.

Όμως, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, το πρόβλημα δεν είναι στην ερμηνεία. Το πρόβλημα είναι, λένε, η ίδια η συμφωνία που, πέρα από το σύνθετο όνομα, αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και το πρόβλημα αυτό, τονίζουν, δεν λύνεται με κανένα συμπληρωματικό ή ερμηνευτικό πρωτόκολλο. Λύνεται με ακύρωση της συμφωνίας και νέα διαπραγμάτευση που – όπως τόνισε στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης – θα γίνει από την αρχή.

«Η ΝΔ δεν δέχεται  λοιπόν κανένα πρωτόκολλο. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα συνιστά αποδοχή και στήριξη μιας απαράδεκτης συμφωνίας. Μπορεί ο κ. Ζάεφ να μάσησε τα λόγια του τώρα διότι έχει ανάγκη την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα και την έγκριση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αν αύριο πάρει την κύρωση και την ένταξη, ποιος θα τον εμποδίζει;» σημείωνε στην ιστοσελίδα μας κορυφαία πηγή της οδού Πειραιώς. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς:  Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωνε η ίδια πηγή.