ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Τass: Η Ρωσία σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα

από Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:38 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:30
Τσίπρας στο Τass: Η Ρωσία σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αγωγός Turkstream σημαντικό κομμάτι σύσφιξης των σχέσεων Ρωσίας- Ελλάδας-Ευρώπης

Την επιθυμία επέκτασης του αγωγού Turkstream στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα από το 2015 καταβάλει προσπάθειες για να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέας, καθώς διαθέτει πλούσιες πηγές ενέργειας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ρωσία, θα επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα και για τις δυο πλευρές «Είμαστε σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά, έχουμε επιμονή και υπομονή και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον».

Ο Αγωγός Turkstream

O αγωγός Turkstream αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί μια στρατηγική κίνηση, η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

To «τουρκικό ρεύμα» αποτέλεσε κατά το παρελθόν σημείο τριβής για τους Ερντογάν-Πούτιν. Το 2015, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F16. Ο Υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας είχε επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων ενώ είχε βάλει στον πάγο την συμφωνία του Αγωγού Turkstream. Μετά από διμερείς διασκέψεις, οι χώρες τον Αύγουστο του 2016 αποφάσισαν να δώσουν τα χέρια και να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους για «το μακροπρόθεσμο συμφέρον των χωρών», όπως είχε δηλώσει ο Πούτιν.  

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του έργου. Μετά την υλοποίηση υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα,  αναμένεται η δημιουργία ενός χερσαίου αγωγού ο οποίος θα κατασκευαστεί στην πόλη Λουλέ Μπουργκάς (γνωστή και ως Αρκαδιούπολη στην επαρχία Κιρκαρέλι της Ανατολικής Θράκης.

O Αγωγός Turkstream θα αποτελείται από δυο γραμμές, με την δυνατότητα μεταφοράς 321,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Ρωσία.  Σύμφωνα με το τουρκικό Ahval, η πρώτη  θα μεταφέρει περίπου 15.75 δισ. φυσικού αερίου στην Τουρκία και η δεύτερη γραμμή διαμέσου της γείτονας χώρας θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι βλέψεις της Βουλγαρίας

Η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, σε σχετικό της δημοσιεύμα αναφέρεται στις διπλωματικές ενέργειες της Βουλγαρίας για την δημιουργία αγωγού που θα διέρχεται από την γείτονα χώρα και όχι από την Ελλάδα. Tο Reuters μεταδίδει ότι η Βουλγαρία έχει ήδη δρομολογήσει έκτακτα μέτρα για την κατασκευή  αγωγού που θα συνδέει την Turkstream με την Ευρώπη. Η εταιρία Bulgatransgaz σχεδιάζει την δημιουργία μιας κατασκευής, η οποία θα συνδέει την χώρα με την Σερβία και την Ιταλία

Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ahval, το φυσικό αέριο είναι δυνατό φτάσει στην Ευρώπη διαμεσου της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ιταλίας.  

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η Βουλγαρία μπορεί να επιλέξει απλώς να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να κερδίσει  τις αμοιβές διαμετακόμισης ενισχύοντας την σχεδόν πλήρη εξάρτηση της από τη Gazprom.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι η Βουλγαρία κινείται πολύ γρήγορα με έργα που συνδέονται με το ρωσικό φυσικό αέριο παρακάμπτοντας σχέδια για την ανάπτυξη συνδέσμων που θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση.

Πηγή: Ahval, Reuters, Tass