ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Πούτιν: Οι «Πρέσπες» λύνουν δίκαια το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:02 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:21
Τσίπρας σε Πούτιν: Οι «Πρέσπες» λύνουν δίκαια το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
Facebook Twitter Whatsapp

Πούτιν: Δεν κάναμε μαύρα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας

«Μου έδωσε την ευκαιρία ο Πούτιν να εξηγήσω τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ονομασία των βόρειων γειτόνων μας. Ότι για εμάς το όνομα Μακεδονία είναι κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Και για αυτό θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το ζήτημα σε δίκαιη βάση και αντιμετωπίζουμε το θέμα των διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή». 

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Μιλώντας για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την πρόσφατη κρίση ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καλοκαίρι. Η Ελλάδα όμως, όσο εγώ είμαι εγώ  πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα στις ελληνορωσικές σχέσεις, δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών».

«Συζητήσαμε εκτενώς για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο αλλά και τον ενεργειακό χάρτη. Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας κυρίως από τη στιγμή που επιμένει να διατηρεί το casus belli», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε πως εκτιμά τη στάση αυτή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα είναι χώρα πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή» και συμπλήρωσε πως «η Ρωσία το διάστημα αυτό ανέπτυξε τη δυναμική της στην ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη περιοχή μας».

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πούτιν: Δεν κάναμε μαύρα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Αναφερόμενος στην κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας με την απέλαση Ρώσων διπλωματών ο κ. Πούτιν σχολίασε: «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση της απέλασης των διπλωματών. Δεν κάναμε μαύρα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αυτά είναι σαχλαμάρες. Υπάρχουν τρόποι για διευθέτηση των εν λόγω καταστάσεων χωρίς θεατρικά. Αυτή η σελίδα έχει κλείσει και αυτό (σ.σ. η απέλαση των διπλωματών) δεν έχει επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις».