ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:47 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:44
Πολιτική κόντρα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων στην επέτειο Γρηγορόπουλου
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ καταγγέλλει ανοχή, η κυβέρνηση κινδυνολογία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία, για τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά τις πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Απαντώντας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει ότι «αποκατέστησε γρήγορα την ομαλότητα» και ότι τα επεισόδια ήταν «περιορισμένης έκτασης». H ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει από την πλευρά της ότι προχώρησε σε 30 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η ανοχή που δείχνει στις ομάδες που τα προκαλούν δεν είναι τυχαία αλλά μέρος σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύσει μέσω αυτών των ομάδων την επόμενη κυβέρνηση. Και προειδοποιεί ότι: «με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ η ανοχή στα φαινόμενα αυτά θα είναι μηδενική».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συνοδοιπόρους της» ότι «επιμένουν να εμφανίζουν την Αθήνα ως βομβαρδισμένη πόλη, ξεχνώντας ότι η πρωτεύουσα καιγόταν επί των ημερών τους.

«Άλλη μια φορά η προσδοκία τους δεν έγινε πραγματικότητα. Προεξοφλούσαν εκτεταμένα και ανεξέλεγκτα επεισόδια προκειμένου να ενισχύσουν τη ρητορική του φόβου και της καταστροφολογίας, αλλά και πάλι διαψεύστηκαν. Έφτασαν στο σημείο να προβλέπουν ότι ΘΑ είναι κυβέρνηση και ότι ΘΑ έχουν επεισόδια τα οποία ΘΑ έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το… παρελθόν. Έλεος!».

Και καταλήγει το υπουργείο: «Στην εμμονή της Νέας Δημοκρατίας για βίαιη καταστολή και αστυνομοκρατία, θυμίζουμε ότι η βία γεννά βία. Η υπηρέτηση του ρόλου της Αστυνομίας είναι μια διαρκής άσκηση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και δημοκρατίας. Η υπέρβαση των ορίων από αστυνομικούς δεν είναι ανεκτή».

Διαφορετική εικόνα για την έκταση των επεισοδίων δίνει η ΝΔ, που κάνει λόγο για «κατεστραμμένα κτήρια, λεηλασίες, σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα, εικόνες μιας ρημαγμένης πόλης. Όλα αυτά δεν μπορούν πια να θεωρούνται τυχαία. Η ανοχή που επιδεικνύεται είναι απολύτως συνειδητή και έχει αποθρασύνει τις γνωστές συμμορίες που συμπεριφέρονται πια σαν να έχουν το ακαταδίωκτο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι τεράστιες».

Τι λέει η Αστυνομία

Αποτελεσματικό κρίνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το επιχειρησιακό σχέδιο για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι προχώρησε σε 181 προσαγωγές και 30 συλλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κρήτη. «Σε βάρος τους σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας και σήμερα οδηγούνται στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές».

«Το εύρος των προσαγωγών και των συλλήψεων αναδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε όσους επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις χθεσινές εκδηλώσεις, με βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές»

Η Αστυνομία παραδέχεται πάντως «μεμονωμένα περιστατικά επίμεμπτης συμπεριφοράς» εκ μέρους αστυνομικών  «όπως αποτυπώνονται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο», ξεκαθαρίζει όμως πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την Ηγεσία τους Σώματος».