current views are: 5

11 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:44

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τις «Πρέσπες»

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό παράθυρο να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 13:44’

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό παράθυρο να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ περί «κατοχύρωσης της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

Κατά την δευτερολογία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, ενώ έστειλε μήνυμα και προς τη γειτονική χώρα. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ζάεφ να αποφεύγει τις δηλώσεις που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδάλλως, όπως είπε η κυβέρνηση θα παγώσει την εφαρμογή της συμφωνίας: «Λυπάμαι πολύ αλλά ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη ήταν σαν ακούς τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Μακεδονικό. Έχω τονίσει και έχει γίνει σαφές απ όλους τους διεθνείς παράγοντες ότι η ΠΓΔΜ οφείλει με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας. Και αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ούτε η συμφωνία. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται εκεί που πρέπει να δοθούν. Η θέση μας είναι σαφής: Η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα».

«Ως προς τη γλώσσα, κατά τη διάρκεια των δικών σας κυβερνήσεων αναγνωρίστηκε η γλώσσα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία λέει σαφώς ότι η γλώσσα αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την αρχαία ελληνική κληρονομία. Το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που ρυθμίζεται από τους δικούς μας νόμους», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Κύριε Μητσοτάκη, εσείς ανοίξατε πρώτος θέμα Μακεδονικής μειονότητας με τη συνέντευξή σας στο περιοδικό Politico».

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αντήλλαξε την μη περικοπή των συντάξεων με τη λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση η οποία μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα, είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Την έχετε διαβάσει τη συμφωνία αλλά επιμένετε να διαστρεβλώνετε. Δεν περίμενα να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που ομιλεί ο κ. Γεωργιάδης και να εκστομίσετε ότι ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία και ότι κάναμε συνδιαλλαγή τις συντάξεις με τις Πρέσπες. Δεν ταιριάζει με το ύφος και τον λόγο που φέρει το όνομά σας και η προηγούμενη παρουσία σας. Και αφού ξεπουλάμε τη Μακεδονία και συνδιαλεγόμαστε, γιατί τότε ψηφίζετε τη μη περικοπή στις συντάξεις;  Ντροπή σας! Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες. Και όλα αυτά γιατί απέτυχε η στρατηγική της καταστροφής που είχε εκπονήσει ο κ. Μητσοτάκης».

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας προς ΝΔ: Ήρθε η ώρα να ψηφίσετε με τα δυο χέρια την κατάργηση περικοπής των συντάξεων

«Εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Δεν θα μας κουνάτε κανένα δάχτυλο σε αυτή την αίθουσα. Σας το ξαναλέω για να το ακούσετε: Εσείς εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Προσέξτε κύριε Τσίπρα, δεν είναι ζητήματα ερμηνείας, τα λέει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι “καταφέραμε και κερδίσαμε αυτό που καμία κυβέρνηση δεν μας είχε δώσει;»

«Και να είσαστε πολύ προσεκτικός όταν μιλάτε για αντισυγκεντρώσεις. Γιατί εσείς ήρθατε στην εξουσία καβαλώντας το κύμα της οργής. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς καταδικάσαμε την καπήλευση του ζητήματος από τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας. Αλλά εσείς δεν καταδικάσατε ποτέ τη βία απ όπου αν προέρχεται. Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός. Και μην τολμήσετε ποτέ ξανά να ταυτίσετε την κεντροδεξιά παράταξη με την ακροδεξιά. Ποια ακροδεξιά; Αυτή με την οποία συγκυβερνάτε;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια.

«Να καταθέσετε πρόταση μομφής»

«Όταν μιλάτε για Fake news να είστε προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός, κατά την τριτολογία του, απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την εκτύπωση από το περιοδικό Politico, όπου «θα δείτε τη φράση που αποδίδετε σε εσάς. Χαίρομαι που λέτε ότι δεν την είπατε ποτέ» σημείωσε.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μακεδονικού, ξέρετε πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος που μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα μπορείτε αν θέλετε και πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών, να καταθέσετε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» είπε ο Αλ. Τσίπρας.


σχετικα αρθρα