Την αντίθεσή της με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και με την εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο ότι θα καταφύγουν στο κίνημα «δεν πληρώνω», εκφράζει η ΝΔ. Ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, αναφέροντας ότι «η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα», ενώ κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «αποφάσισε να τιμωρήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, σημειώνοντας ότι απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. «Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι όταν μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την απόφαση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε: «Μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα».