«Η περίοδος των εκπτώσεων για το περιβάλλον έχει τελειώσει» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε αποτρέποντας την δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων». «Σήμερα, μπορούμε. Και διαθέτουμε πολύ περισσότερα μέσα από ό,τι υπήρχαν το 1983, αλλά και τη βούληση, η οποία αποδεικνύεται με πράξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί» τόνισε, μιλώντας ταυτόχρονα για την μεγαλύτερη ρύθμιση που έγινε ποτέ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στην χώρα μας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου - την αποκατάσταση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προχωρεί σε συγκεκριμένες πράξεις για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου όπως είναι:

- η ανάρτηση δασικών χαρτών από το ΥΠΕΚΑ που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, διασφαλίζοντας έτσι την νομιμότητα και το δικαίωμα του πολίτη σε ενστάσεις

- η θέσπιση με μεγάλη ακρίβεια προστατευόμενων περιοχών και η διαμόρφωση φορέων διαχείρισης που ενισχύονται οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο και

- η σύνδεση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα με τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό που θα διαφυλάττει αδόμητες ζώνες και επιφέρει ένα ισοζύγιο στο περιβάλλον.

Εξήγησε ότι στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η επιβράβευση της αυθαιρεσίας, αλλά η πάταξή της και τελικά η χάραξη της περιβόητης κόκκινης γραμμής, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως και από την καλή εφαρμογή αυτού του νόμου, αλλά και από την τήρηση των ίδιων μας των δεσμεύσεων για επίσπευση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

«Δεν εθελοτυφλούμε. Αλλά έχουμε πεισθεί ότι η σημερινή κατάσταση της μη είσπραξης προστίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της μη κατεδάφισης, ομοίως και της μη προώθησης του πολεοδομικού σχεδιασμού, δεν προστατεύει το περιβάλλον. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε λύσεις όπως αυτές που προτείνει το σχέδιο νόμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε ακόμη ότι η οποιαδήποτε αναστολή κυρώσεων στην αυθαίρετη δόμηση που προβλέπει το σχέδιο νόμου δεν χαρίζεται, πληρώνεται με πρόστιμα που έχουν διαμορφωθεί σε ένα δίκαιο ύψος, ανάλογο με το βαθμό της παράβασης και της επιβάρυνσης στο περιβάλλον. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέφυγε να πει ότι το κράτος θα εισπράξει από αυτή τη ρύθμιση πόρους, τονίζοντας πως είναι ο τελευταίος που θα έκλεινε τα μάτια στον υπολογισμό μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, ειδικά σε αυτή την περίοδο και ειδικά από ανθρώπους που έχουν αυθαιρετήσει και ειδικά στο βαθμό που οι πόροι αυτοί θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Όμως - όπως είπε - δεν είναι έκπτωση για το περιβάλλον να πληρώνει όποιος το επιβαρύνει «έκπτωση είναι να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Η περίοδος των «εκπτώσεων» για το περιβάλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει».

Τέλος, αναφερόμενος στην ρύθμιση για την αναμόρφωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τίθενται ξεκάθαροι κανόνες κατηγοριοποίησης των δραστηριοτήτων και ενίσχυσης της διαφάνειας. Επίσης, αξιοποιείται η δυνατότητα και εμπειρία για τη χορήγηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Όρων, εφαρμόζονται ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ενισχύεται η περιβαλλοντική προστασία με παρακολούθηση της εγκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι εντός δύο μηνών πρόκειται να ολοκληρωθεί η συνολική θεσμική παρέμβαση που δρομολογεί το υπουργείο ΠΕΚΑ για το περιβάλλον. Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών όπου διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο.

Η ριζική αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού πρόκειται να γίνει επίσης με άλλο νομοσχέδιο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση μελετών αναθεώρησης των Χωροταξικών Σχεδίων των 12 Περιφερειών της χώρας. Τέλος ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως ολοκληρώθηκε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία και δρομολογείται το σχέδιο για τον Τουρισμό.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται απόψε επί της αρχής του και την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνεται η συζήτησή του με την ψήφιση επί των άρθρων.