Σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου. Σε συνάντησή του με την ύπατη εκπρόσωπο των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Κάθριν Άστον ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε κυρίως για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Παπανδρέου συνάντησε επίσης τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Ναντίλ Ελ Αραμπί, καθώς και τον εμίρη του Κατάρ, σείχη Αμαντ Μπιν Χαλιφά Αλ Τανί. Ειδικά με τον εμίρη του Κατάρ ο πρωθυπουργός συζήτησε για την πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες Alpha και Eurobank για συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα του, καθώς και για περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς, ως και για την ανοικοδόμηση της Λιβύης στο πλαίσιο της «επόμενης ημέρας».

Την άμεση βοήθεια του Λιβυκού λαού με την παροχή πόσιμου νερού πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά το τέλος των εργασιών ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης τη θέληση της Ελλάδας να συμβάλλει στην όλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Λιβύης.

«Από την πρώτη στιγμή» δήλωσε, «η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια μιας ειρηνικής επίλυσης, αλλά και μιας ουσιαστικής δημοκρατικής πορείας για τον Λιβυκό λαό. Στη νέα φάση που ξεκινάει σήμερα για τη χώρα, η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών με στόχο την εξασφάλιση μιας ειρηνικής μετάβασης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης υπέβαλε πρόταση για άμεση βοήθεια παροχής νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ. «Μόλις πάρουμε το "πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση», είπε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να μεταφέρει με πέντε ειδικά τάνκερ, 170.000 κυβικά νερού κάθε δέκα μέρες στην Τρίπολη, με στόχο την κάλυψη του 50% των αναγκών του λιβυκού λαού σε πόσιμο νερό.

Εξήγησε ότι είναι σε επαφή με τη νέα ηγεσία καθώς και με τους διεθνείς οργανισμούς για την υλοποίηση της προσπάθειας.

Παράλληλα η Κρήτη αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και για τη μεταφορά δομικών και άλλων υλικών, απαραίτητων για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή, «να αποβεί η αραβική άνοιξη η βάση για μια νέα συνεργασία των λαών της Μεσογείου, με νέες ευκαιρίες για τη συνάντηση των πολιτισμών μας, τη συνάντηση των νεολαιών μας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η Μεσόγειος και η Ελλάδα».

Τέλος, απαντώντας σχετικό ερώτημα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας σωστής και διαφανούς διαχείρισης των πετρελαίων της χώρας προς όφελος του Λιβυκού λαού, ώστε να δοθεί τέλος στη διαφθορά που ίσχυε επί εποχής Καντάφι.