Το "μοντέλο" που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προετοιμασία των συνεδριάσεων της, μέσω του αποκαλούμενου "Κολεγίου των Επιτρόπων", φαίνεται να προκρίνει εφεξής η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του υπουργικού Συμβουλίου στον τομέα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της επεξεργασίας των σχεδίων νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, και με επιπρόσθετο στόχο την αποφυγή φαινομένων "γκρίνιας" και αντιπαραθέσεων μεταξύ των υπουργών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, πριν από κάθε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ή την εκδήλωση νομοθετικής πρωτοβουλίας από έναν ή περισσότερους υπουργούς, θα προηγείται σύσκεψη στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των γραφείων των υπουργών.

Στη σύσκεψη θα γίνεται ενημέρωση και συζήτηση και θα καταγράφονται παρατηρήσεις και προτάσεις επί των βασικών διατάξεων κάθε νομοσχεδίου ή Προεδρικού Διατάγματος, πριν από την εισήγηση του, από τον αρμόδιο υπουργό, στο υπουργικό Συμβούλιο.

Την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσε, σύμφωνα με διασταυρωμένες και ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργάτες και διευθυντές γραφείων υπουργών, η επικεφαλής της νεοσύστατης γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο της μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι υπουργοί θα πηγαίνουν στις συνεδριάσεις, υπό τον πρωθυπουργό, ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία συναδέλφου τους, ώστε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση χωρίς τριβές και αντιπαραθέσεις, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πιο αποτελεσματικού προγραμματισμού του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Θα πρόκειται, δηλαδή, περί ενός προσταδίου για την προετοιμασία των συνεδριάσεων του υπουργικού Συμβουλίου, κατά το προηγούμενο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία λίγες ώρες ή μέρες πριν από την τακτική συνεδρίαση των Επιτρόπων, πραγματοποιείται σύσκεψη ουσιαστικής προετοιμασίας των επικεφαλής των γραφείων τους, υπό την προεδρία του διευθυντή του γραφείου του εκάστοτε Προέδρου της Κομισιόν.

Εκεί γίνεται η αρχική επεξεργασία κάθε κανονισμού ή οδηγίας και στην τακτική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτροπών, που ακολουθεί, η συζήτηση γίνεται επί συμφωνημένου πλαισίου και εγκρίνονται οι επιμέρους προτάσεις ή εκφράζονται οι σχετικές διαφωνίες.