«Όσα λέγονται σχετικά με διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κύκλος επαφών ο οποιος ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου έγινε σε «εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα» και συμπλήρωσε ότι «η συμβολή του κλιμακίου της τρόικας είναι βαθύτατη εξαιτίας της υψηλού επιπέδου τεχνικής γνώσης που διαθέτει».

Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο καθώς όπως επεσήμανε «πρέπει να δείξουμε στην Ευρώπη και τους εταίρους μας ότι κρατάμε ψηλά τη σημαία της ελληνικής οικονομίας».

«Η 6η δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υποστήριξε.

Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αυτό όπως είπε θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της οικονομίας.

Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε -πρέπει να- είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα να λήφθούν νέα -και δη εισπρακτικά- μέτρα, αν και επιβεβαίωσε ότι «οι αρχικές προβλέψεις της τρόικας για την ύφεση ήταν λανθασμένες».

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν με την τρόικα. Μεταξύ αυτών η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, η Δημόσια Διοίκηση, η Κοινωνική Ασφάλιση κ.α.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», συνέχισε και αναφέρθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.

Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε. Θα διευρυνθεί η «δεξαμενή» του μέτρου, ανέφερε χαρακτηριστικά

«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Ο ίδιος τόνισε πως «σημασία έχει να γίνονται φιλικές συζητήσεις με τους εταίρους ώστε να υπάρχουν προοπτικές» και ανέφερε επίσης ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική επισκόπηση με τον πρωθυπουργό που επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι, όπου συμμετείχε σε Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο γγ του υπουργείο Οικονομικών, κ. Ζαννιάς, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα σε Διάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών τηης ευρωζώνης.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.

Σχετικά με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δήλωσε πως «ήταν υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει όπως άλλωστε γίνει και στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που επηρεάζουν τις αγορές».

Tέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Τρόικα: «Η αποστολή πέτυχε καλή πρόοδο»

Από τη πλευρά της, η τρόικα σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως «η αποχώρησή της από την Αθήνα ήταν προγραμματισμένη ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να μελετήσεις τα μακροοικονομικά μεγέθη».

Παράλληλα, τόνισε πως αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα εντός δεκαπέντε ημερών.

Ολοκλήρη η ανακοίνωση της τρόικας:

«Μία κοινή ομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητεί τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και ελέγχει την εφαρμογή της πολιτικής στο πλαίσιο της πέμπτης εξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αποστολή πέτυχε καλή πρόοδο, αλλά προσωρινά αποχωρήσαμε από την Αθήνα για να επιτρέψουμε στις αρχές να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία, μεταξύ άλλων, που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του 2012 και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν περιμένουμε να έχουν ολοκληρώσει οι ελληνικές αρχές τις ελληνικές αρχές την τεχνική εργασία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις πολιτικές που πρέπει να συμπληρώσουν τον έλεγχο».

Για ιλαροτραγωδία, ανευθυνότητα και αστοχία χειρισμών κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας αλλά και η συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σχετικά θέματα:
Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνέντευξη τύπου του Βενιζέλου

Κομισιόν: «Ανεύθυνα και παρακινδυνευμένα τα σενάρια για νέα μέτρα στην Ελλάδα»