Σε σφοδρή σύκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άννας Διαμαντοπούλου εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Παιδείας.
«Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις δεν ανατρέπονται», ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας,  Άννας Διαμαντοπούλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να πέσει η κυβέρνηση. Τα «αίματα» άναψαν όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα στην εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συνοικέσια μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ - ΛΑΟΣ που θα ανατρέψει ο ελληνικός λαός, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για ανάγκη συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας, ενώ χαρακτήρισε «άθλια ψέματα» ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ δεν υποστηρίζει πλήρως την παιδεία.

«Η βία και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά. Και χθες επιτεθήκατε με υβριστικό τρόπο και καταλήξατε να συμφωνείτε με τις κινητοποιήσεις για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Στις δημοκρατίες δεν ανατρέπονται οι κυβερνήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η κ, Διαμαντοπούλου ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα να εξηγήσετε στους φοιτητές που απευθύνεστε, γιατί το νομοσχέδιο δεν υποστηρίζει απολύτως την παιδεία. Πρόκειται για άθλια ψέματα που έχουν μόνο στόχο να παραπλανήσουν τους νέους ανθρώπους».

«Πρέπει να μπει φρένο σε αυτή την οδυνηρή για τον τόπο κατάσταση. Και ο ελληνικός λαός δεν θα σας το επιτρέψει να την διαχειριστείτε άλλο, ούτε και με τα συνοικέσια σας με ΝΔ και ΛΑΟΣ», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας που τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών, λέγοντας: «Καταφέρατε να βγάλετε στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπους που δεν τους αξίζει αυτό το μέλλον του κ. Τόμσον και των άλλων. Θέλουν παιδεία με ποιότητα. Για εμάς πρώτιστο καθήκον είναι η εφαρμογή της νομιμότητας.
   
Ευθύνες για την καθυστέρηση στα βιβλία

Η υπουργός Παιδείας υπήρξε ιδιαιτέρως αιχμηρή για τις ευθύνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην καθυστέρηση εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων. Μίλησε για απελπισμένη προσπάθεια που έκανε, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τον διαγωνισμό προμήθειας χαρτιού. Παρά, όμως, όπως είπε, τις δραματικές της παρεμβάσεις η απόφαση έκανε από τις 6 Μαΐου που εκδικάστηκε να φτάσει στο υπουργείο Παιδείας στις 19 Ιουλίου.

«Το γιατί και ποιος φταίει έχει μικρή σημασία αλλά κανένας δεν μπορεί να μην απολογείται για τις ευθύνες του, όταν υπονομεύει την κοινωνία. Ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία. Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε νομικά ή θεσμικά άλλη δυνατότητα να παρέμβει», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «το καλύτερο σενάριο για τη φετινή χρόνια είναι τον Οκτώβριο να έχει φτάσει το 20% των βιβλίων στο 50% των σχολείων». «Η κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά έχετε τεράστια ευθύνη. Ακόμα και αν είστε υποχρεωμένη να προχωρήσετε στις επιταγές της τρόϊκας, την παιδεία και την υγεία έπρεπε να τις αφήσετε απέξω από την απάνθρωπη λογική. Αντί διορισμούς προχωρήσατε σε συγχωνεύσεις σχολείων και μεσαιωνικού χαρακτήρα μέτρα. Φτάσαμε να έχουμε εκπαιδευτικούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.