Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας αλλά και η συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναλυτικότερα, για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή όσα συνέβησαν με την τρόικα και όσα σχετικά είπε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον εαυτό του και την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης προσθέτοντας πως «τώρα προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους με φθηνά επικοινωνιακά τρικ».

Ο κ. Μιχελάκης επίσης είπε ότι στην κυβέρνηση μεταθέτουν τις συνομιλίες με την τρόικα για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει ‘τεχνικές εργασίες’.

«Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά», κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα το ζήτημα της εφαρμογής ή μη των άγριων μέτρων που έχουν συναποφασίσει και αυτών που σίγουρα θα φέρουν, αλλά και οι δυο αξιοποιούν το φόβητρο της χρεοκοπίας και με στόχο την ανταγωνιστικότητα, κλιμακώνουν την άγρια αντιλαϊκή επίθεση», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Το Κομμουνστικό Κόμμα εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και η ΕΕ οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και στη μόνιμη φτώχεια, για να πληρώσει αυτός τις συνέπειες της κρίσης και να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» και καταλήγει:

«Για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική κρίση, από την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιτακτική η λαϊκή συμμαχία, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία».

Από τη πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Μετά από ένα καταιγισμό διαρροών περί ρήξης και αδιεξόδου στις χθεσινοβραδινές συζητήσεις με τη τρόικα, ο υπουργός οικονομικών μας ενημέρωσε ότι μέσα σε ένα κλίμα άκρως φιλικό ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά από δέκα ημέρες».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για αναθεώρηση των οικονομικών στόχων, επειδή οι τωρινοί δεν του βγαίνουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ακόμα πιο βάρβαρων μέτρων για τον ελληνικό λαό», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ενώ κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα ύφεσης, ανεργίας, φτώχειας και με τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν πλήρη αποτυχία σε κάθε στόχο που έθεσαν από κοινού με την τρόικα, η κυβέρνηση επιμένει στην εφιαλτική πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στο τούνελ της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο νέες «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, νέα μέτρα, νέα αποτυχία στους στόχους και συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας».

«Ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα», χαρακτήρισε τις διαρπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, το ΛΑ.Ο.Σ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Όταν βάζεις “έναν ταύρο στο υαλοπωλείο” και του κουνάς μπροστά ένα κόκκινο πανί, δεν μπορείς μετά να κλαίγεσαι για τα σπασμένα γυαλικά. Ας καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ», τονίζει το ΛΑ.Ο.Σ.

«Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι πρέπει όλοι μας να βάλουμε πρώτα την Ελλάδα και μετά την καρέκλα γιατί στο τέλος δεν θα βρούμε καρέκλα κανένας για να κάτσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τονίζοντας ότι «η προσπάθεια του να κατευνάσει την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Βαθαίνει απελπιστικά η ύφεση και δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Ο κ. Κουβέλης προτείνει να αναληφθεί άμεσα μια πολιτική πρωτοβουλία για ένα διακρατικό ευρωπαϊκό διακανονισμό του ελληνικού χρέους» και καταλήγει: «Κυρίως όχι άλλα μέτρα. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα».

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε σήμερα ότι ούτε έκανε, ούτε ήθελε να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια θέση διατύπωσε και όταν η «Δημοκρατική Συμμαχία» αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προτείνοντας εναλλακτικό, ρεαλιστικό, πρόγραμμα.

«Πίστευε και πιστεύει ότι η στάμνα όσες φορές και αν πάει στη βρύση δεν θα σπάσει. Κάνει λάθος. Θα σπάσει προς όφελος εκείνων των συμφερόντων που θέλουν να καλύψουν τη δική τους χρεοκοπία σε βάρος της Ελλάδας», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη,αναφέροντας πως τα «παλιά κόμματα και οι πάσης φύσεως υποστηριχτές του κρατικοδίαιτου συστήματος προτιμούν να διατηρούν την εξουσία και τα προνόμια και ας καταστραφεί η Ελλάδα».

Εξαπολύοντας βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά της ΝΔ, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» έκανε λόγο για πρωθυπουργό που παραπαίει, για υπουργό Οικονομίας που στήνει καυγάδες και επικοινωνιακές παραστάσεις και για ΝΔ που λέει στον καθένα αυτά που θέλει να ακούσει.

«Ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ανοίγοντας νέους δρόμους», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.