Πολύ συχνά γίνεται λόγος για την απειλή κάποιου τυφώνα που είναι έτοιμος να σαρώσει -συνήθως- περιοχές της βόρειας Αμερικής, τυφώνας ο οποίος συνήθως έχει βαφτιστεί με κάποιο... θηλυκό όνομα. Γιατί ονομάζονται έτσι τα ακραία αυτά φυσικά φαινόμενα και ποια είναι η ιστορία της πρακτικής αυτής; Σε μια άλλη περίοδο, αναφέρει το CNN, ενδεχομένως, η τροπική καταιγίδα Κatia, που «σάρωσε» τις ακτές του Ατλαντικού την Τετάρτη, να είχε ονομαστεί Κatrina. Κι αυτό γιατί το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center) χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη λίστα οομάτων, την οποία επαναλαμβάνει ανά έξι χρόνια.  Παρ' όλα αυτά όταν ένας ισχυρός τυφώνας προκαλεί μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, το όνομά του αποσύρεται για να τιμηθούν τα θύματα. Η λίστα αυτού του έτους έχει αρκετές αλλαγές γιατί το 2005, η περίοδος των τυφώνων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με τον τυφώνα Κatrina να αντικαθίσταται με το όνομα Κatia.

Σχετικά με το ξεκίνημα των ονομασιών αυτών, οι ΗΠΑ ονόμαζαν αρχικά τις καταιγίδες χρησιμοποιώντας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος από το οποίο προέρχονταν. Όπως είναι φυσιολογικό, οι τότε μετεωρολόγοι, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δύσκολα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα ονόματα, με αποτέλεσμα να δίνουν στους τυφώνες τα ονόματα των συζύγων και των συντρόφων τους.

Το 1950, οι μετεωρολόγοι ξεκίνησαν τη χρήση φωνητικών αλφαβήτων όπως Able, Baker, Charlie για τις βορειοατλαντικές καταιγίδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού (National Weather Service). Τρία χρόνια αργότερα άλλαξε και πάλι ο τρόπος ονομασίας, χρησιμοποιώντας θηλυκά ονόματα με αλφαβητική σειρά. Το 1979, οι μετεωρολόγοι εμπλούτισαν τις λίστες και με ανδρικά ονόματα, εναλλάσσοντας αρσενικά-θηλυκά ονόματα με αλφαβητική σειρά.

Τα ονόματα των τυφώνων, πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι. Στην αρχή της κάθε περιόδου των καταιγίδων του Ατλαντικού το κέντρο τυφώνων δημοσιεύει 21 ονόματα, τα οποία ανακυκλώνονται κάθε έξι χρόνια. Πριν από την Κatia ήταν ο Jose και πιο πριν η Irene. Όταν οι τυφώνες ξεπεράσουν τους 21, τότε χρησιμοποιούνται γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου: Alpha, Beta, Gamma, Delta και ούτω καθεξής.

Από το 1978 χρησιμοποιούνται για όλον τον κόσμο προκαθορισμένες ονομασίες, οι οποίες όμως ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή (π.χ. ονόματα φυτών και ζώων).

Σημειώνεται ότι τα σύντομα και χαρακτηριστικά ονόματα λειτουργούν καλύτερα σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Παράλληλα, κάποια ονόματα προέρχονται από τα ισπανικά και τα γαλλικά, αφού είναι οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται περισσότερο αμέσως μετά από τον Ατλαντικό Ωκεανό.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος