«Η πίεση είναι μεγάλη στο κόμμα και την κυβέρνηση, σε αυτές στις δύσκολες στιγμές της κρίσης και απόφασίσαμε να μην χάσουμε την "ψυχή μας" και αυτή δεν υπάρχει στον πολιτικό αναχωριτισμό και την ιδεολογική νηστεία αλλά στην προοδευτική μας πράξη», τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Πρόσθεσε πώς «όσα ακούστηκαν είναι σημαντικά και ουσιαστικά και αποτελούν έκφραση της αγωνίας της βάσης του κόμματος για να πάει ο τόπος μπροστά και το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τον διάλογο».

Απαντώντας στην κριτική ορισμένων στελεχών ότι «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ», ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι εμείς».

«Είμαστε, είπε, ανοιχτό κόμμα και έχουμε συνείδηση παράταξης».

Ζήτησε, μάλιστα, από τα στελέχη να πιστέψουν στην προσπάθεια που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση σε συνεργασία με το κόμμα.

«Κάποιοι επενδύουν στην κατάρρευση της πολιτικής. Είμαστε εδώ για να βάλλουμε παντού κανόνες. Η πολιτική μας δεν μπορεί να επενδύει σε ερείπια αλλά σε κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε ως σημερινό καθήκον του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία να δημιουργεί συλλογικά οράματα και συναινέσεις.

Κάλεσε, επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να είναι παρόντα και να δίνουν καθημερινά την μάχη της πολιτικής γιατί, όπως είπε, «όπου απαξιώθηκε η πολιτική επικράτησαν τα συμφέροντα».

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τα στελέχη του Κινήματος ότι ο εσωκομματικός διάλογος αλλά και ο διάλογος με την κοινωνία θα συνεχιστεί χωρίς αποκλεισμούς και με ανοιχτές διαδικασίες και πώς όσα ειπώθηκαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα αποτελέσουν το βασικό υλικό για τη πορεία προς το Συνέδριο του 2012.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «είμαστε όλοι συν-δημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την "Ελλάδα των Ελλήνων", την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA» υπογράμμισε ο Καρχιμάκης επιθσημαίνοντας ότι είναι ανάγκη και «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα , διαφθορά, γραφειοκρατία, κλεπτοκρατία, αναποτελεσματικότητα, να τα γκρεμίσουμε, ει δυνατόν, όλα σε μια μέρα και να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέας Ελλάδας».

Σχετικά με την κρίση που διέρχεται η χώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ’ όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να πάψουν να μιλάνε μόνο για μέτρα αλλά να μιλήσουν για ένα, όπως ανέφερε, πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό και να του πούμε: Πάμε και πάλι μαζί».

Ανέφερε, μάλιστα, τρία συγκεκριμένα μέτρα-πυλώνες για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Την έκδοση Ευρωομόλογου, την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και δίκαιου κράτους.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να πουν «όχι στην αντιπαράθεση προσωπικών πολιτικών στρατηγικών» και να δώσουν τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. «Καμία λύση δεν είναι μαγική σήμερα. Τα μέτρα είναι πρόσκαιρα», τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.

Με αυστηρή γλώσσα επέκρινε τη ΝΔ, λέγοντας ότι «ποντάρει στο σενάριο της αυτοκαταστροφής έχοντας έναν αρχηγό ανεύθυνο, που κοροϊδεύει τον λαό με ανύπαρκτες λύσεις».

Σχετικά με την το αίτημα για κάθαρση και τιμωρία όσων κατασπατάλησαν τον εθνικό πλούτο , σημείωσε ότι το ερώτημα και το αίτημα «δεν θα τιμωρηθεί κανένας;», είναι δίκαιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες αλλά δεν δικάζουν τα κόμματα και οι παρατάξεις αλλά η Δικαιοσύνη και αυτή κρίνεται όπως όλοι και να μην δίνει την εντύπωση, με λίγους λειτουργούς της, ότι κινείται με δύο ηθικές εξ αιτίας ολίγων».

Κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αγωνιστούν, με βάση τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, «για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί μας και περιμένει όλη η Ελλάδα: Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της ανατροπής και της δημιουργίας. Καλώ την "Οργάνωση ΠΑΣΟΚ, με τα άξια στελέχη να βρεθεί στην πρωτοπορία για τις μεγάλες αλλαγές».