Δεν είχε την ίδια ενωτική διάθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην Εθνική Διάσκεψη επιτέθηκε στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας σκληρές πολιτικές εκφράσεις, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για «πολιτικό θάνατο» του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και μαζί του καταρρέουν και οι ελπίδες που εναπόθεσε σε αυτό ο λαός μας στις τελευταίες εκλογές για μια καλύτερη χώρα και ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του Ο Κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επιπλέον διαπίστωσε «μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κάτι άλλο, σε ένα ξένο σώμα προς το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε».

«Σήμερα 3 του Σεπτέμβρη αναρωτιέμαι αν είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 37 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή να συνυπογράψουμε τον πολιτικό του θάνατο» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Κινήματος.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στο ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», η κυβέρνηση απάντησε με «ακραία κοινωνική βαρβαρότητα», ενώ διαπίστωσε ότι το Κίνημα διαλύει τις κοινωνικές του συμμαχίες και χάνει τα στελέχη του.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σκληρά, ότι επέβαλε κοινωνική τρομοκρατία και ότι παρέδωσε την εθνική ανεξαρτησία «σε αυτούς που μας οδήγησαν ακόμα πιο βαθιά στον γκρεμό».

Εκτιμώντας ότι «απέναντι στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μια κοινωνία οργισμένη», ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι το «ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει», τόνισε ότι «η λύση πρέπει να δοθεί και πάλι από το ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του Κινήματος να βρεθούν στις οργανώσεις του κόμματος και να απαιτήσουν και επιβάλλουν ένα δημοκρατικό, ανοιχτό και ουσιαστικό συνέδριο όπου θα δοθούν απαντήσεις για όλα.