Να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μήνυμα ότι «πρέπει να παρέμβουν όλοι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 31 Ιουνίου 2012» ήταν ο στόχος της Άγκυρας, με τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι αν δεν λυθεί μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 2012 το Κυπριακό, η Τουρκία δεν θα δεχθεί ως συνομιλητή της Κυπριακή προεδρία στην ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πολωνία στην οποία πήρε μέρος. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση που έχει κάνει ίδιος περί Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη σύνοδο, «μεταξύ των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήθηκε και το Κυπριακό».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «ορισμένες φορές η ΕΕ γίνεται αιχμάλωτη των μηχανισμών που δημιουργεί» και ότι «το σημαντικότερο παράδειγμα γι' αυτό, είναι το Κυπριακό».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του «δέχθηκαν με κατανόηση» τη δήλωσή του περί Κυπριακής προεδρίας και ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που δώσαμε με τη δήλωση αυτή. Το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να παρέμβουν όλοι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 31 Ιουνίου 2012».