Και τα κατάφερε.  Ο frontman των Queen, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια με μία και μοναδική αποστολή: να γίνει ο Θρύλος της Ροκ. Ο Freddie είχε τα πάντα. Δεν είχε μόνο το... «πακέτο» που ψάχνουν απεγνωσμένα σε επίδοξους σταρ τη σήμερον ημέρα οι δισκογραφικές εταιρείες. Ήταν απλώς ένας natural εκκεντρικός. Αλλά αυτή η εκκεντρικότητα δεν αφορούσε μόνο την εμφάνιση ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό – που βρισκόταν συνεχώς στα κορυφαία θέματα συζήτησης  σε όλες  τις παρέες της δεκαετίας του 1980. Αφορούσε κυρίως την προσωπικότητα του, το τεράστιο ταλέντο του στη μουσική, το πόσο διαφορετικά έβλεπε τον κόσμο και την Τέχνη σε σχέση με τους υπόλοιπους... κοινούς θνητούς.

Ο Freddie γεννήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη του 1946 στη Βρετανική αποικία της Ζανζιβάρης και ξεκίνησε να παίζει πιάνο από την ηλικία των εφτά. Σε ηλικία 24 ετών ο Freddie δημιούργησε τους Queen, ένα όνομα που επέβαλε στα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, παρά τις σφοδρές τους αντιδράσεις, καθώς θεωρούσαν ότι ένα τέτοιο ονόμα θα είχε απήχηση μόνο σε gay κοινό.Όμως δεν είχαν αντιληφθεί ακόμα ούτε την μουσική ευφυία του τραγουδιστή τους, ούτε το εύρος των φωνητικών δυνατοτήτων του. Και φυσικά, μόλις στα πρώτα live αντιλήφθηκαν την ικανότητα του Freddie να καθηλώνει το κοινό του.

Ίσως πρόκειται για τον μοναδικό άνδρα τραγουδιστή που η έκταση της φωνής του έφτανε στις 4 οκτάβες και που χωρίς κόπο την επιδείκνυε σε κάθε του ερμηνεία. Ίσως πρόκειται για τον μοναδικό συνθέτη που μας χάρισε τόσα πολλά τραγούδια – θρύλους που πήγαν το ροκ σε μια άλλη κατεύθυνση – όπως το Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Don’t stop me now, The show must go on.Όσο για την εκρηκτική του παρουσία, οι συνάδελφοι του τα έχουν πει καλύτερα:

-David Bowie: «Από όλους τους ροκ τραγουδιστές, ο Freddie κατάφερε να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Ήταν ένας performer που μπορούσε να κρατήσει χιλιάδες ανθρώπους στη χούφτα του».
-Mick Jagger: «Είχα την ατυχία να εμφανιστώ στη σκηνή μαζί του. Με εξαφάνισε».
-O Kurt Combain μάλιστα τον είχε αναφέρει στο σημείωμα που είχε αφήσει πριν αυτοκτονήσει: «Πάντα θαύμαζα και ζήλευα το πώς κατάφερνε να επιβληθεί στο κοινό του».

Ο Freddie όμως τους εξέπληξε όλους το 1988 με το τελευταίο του album, το Barcelona, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του. Εκεί, σε συνεργασία με την ισπανίδα σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ, δημιούργησε ένα παράξενο μείγμα – ανήκουστο για τα δεδομένα της εποχής – ποπ, ροκ και όπερας. Ήταν η απάντηση του σε όλους όσους είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν την ιδιοφυία του στην μουσική.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Freddie Mercury πεθαίνει από HIV και παίρνει τη θέση του Θρύλου της Ροκ.
Άγγελος Ανδρέου