Βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρουσιάζει η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια επικρατεί και στο Βερολίνο για τον ίδιο λόγο, καθώς και για τη διακοπή των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης επί τάπητος τέθηκαν το μνημόνιο, οι σημειώσεις της τρόικας από την τελευταία αξιολόγηση που διακόπηκε... απότομα, το νέο δάνειο και το φλέγον θέμα των εγγυήσεων.

Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει από τους εταίρους την πολιτική στήριξη που ήλπιζε σε ό,τι αφορά τη διαφωνία με την τρόικα σε δημοσιονομικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να ζητούν απτές αποδείξεις δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως αν για αυτό απαιτούνται ακόμη και νέα μέτρα.

Στο γερμανικό «μέτωπο», έντονη είναι η δυσαρέσκεια στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διακοπή των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση για ελλιπή διάθεση να υλοποιήσουν τα υπεσχημένα μέτρα λιτότητας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της CDU - σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προερχόμενες από μέλη του οργάνου - η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην ανάγκη να υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις αναιρούν όταν η κατάσταση στις χρηματαγορές κάπως ηρεμεί.

Στα συμφραζόμενα αυτά η κ. Μέρκελ φέρεται να ανέφερε ονομαστικά την Ελλάδα και την Ιταλία. Μιλώντας απόψε το βράδυ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της CDU η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με βουλευτές, είπε για τις δύο χώρες ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, απέρριψε χθες τις εκκλήσεις για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε νόμιμη. «Νομίζω ότι αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα», είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον τελευταίο να διαβλέπει πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία, μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάϊνεν.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε χαρακτήρισε «πρόκληση» τη στάση της Ελλάδας μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. «Έχουν δοθεί ρητές υποσχέσεις και αυτές πρέπει να τηρηθούν», είπε ο κ. Μπρύντερλε. Δυσθυμία για τη στάση της Ελλάδας καταγράφηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Ο πρόεδρός της ΚΟ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι «βοήθεια από την Ευρώπη είναι μόνο δυνατή, εάν χώρες που έχουν περιέλθει σε ανάγκη, όπως η Ελλάδα, κάνουν τις εργασίες τους». Ο κ. Σταϊμάιερ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι της Κομισιόν θα υλοποιηθούν.

Tέλος, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επιτέθηκε στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ λέγοντας πως είναι λάθος να κατηγορεί την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξε ένα μείζον σφάλμα στην αρχή της κρίσης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συζήτηση υπό την προεδρία του δισεκατομμυριούχου γερμανού φιλάνθρωπου Νίκολας Μπεγκρίεν.

«Για να έχουν συναίνεση στη Γερμανία, άρχισαν να χτυπούν την Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν λάθος», τόνισε ο Σρέντερ.

Πηγή: Newpost/in.gr