Για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο μήκους 130 χιλιομέτρων, μέσα στο 2014 δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στη Ροδόπη και στον Έβρο. Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα εκτελούμενα έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Αναστάσιο Μουρατίδη και στελέχη της εταιρείας.

Στις δηλώσεις του ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση του δικτύου αναπτυξιακών υποδομών στη Ροδόπη και στον Έβρο θα ενισχύσει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τον γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή», ενώ δεσμεύτηκε πως «η ανάπτυξη της Περιφέρειας παραμένει σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, καθώς αποτελεί και μοχλό ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών στο νότιο τμήμα του κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή - Νυμφαία - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με χρόνο ολοκλήρωσης 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Όσον αφορά στον ανισόπεδο κόμβο της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής, το προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί από την «Εγνατία Οδό ΑΕ» και το έργο είναι ώριμο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιαννακίδης, σε δηλώσεις του ανακοίνωσε τις εντάξεις δύο νέων έργων, τα οποία θα δώσουν άλλη πνοή στην Ροδόπη. Όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννακίδης, «άμεσα μέχρι τέλος του έτους, θα υποβληθεί ο φάκελος, σε πρόσκληση που έχει ενεργοποιηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η κατασκευή του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής. Ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας και του Επιμελητηριακού κόσμου της Ροδόπης. Στόχος μας, επίσης είναι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, επιτέλους να προχωρήσουμε στην ένταξη ενός άλλου μεγάλου έργου. Είναι ο κόμβος στην περιοχή της Διώνης, σύνδεση δηλαδή της Εγνατίας Οδού με την Μαρώνεια».

Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τον Έβρο, όπου ενημερώθηκε για τον κάθετο άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο, την περιφερειακή οδό της Αλεξανδρούπολης και τα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όλα τα έργα θα προχωρήσουν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης. Τα προβλήματα στον κάθετο άξονα ξεπερνιούνται και άμεσα θα ξεκινήσουν και πάλι τα έργα στο τμήμα Μάνδρα - Ψαθάδες, όπου η Εγνατία Οδός Α.Ε. είχε κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο και αναμένεται η έγκριση της νέας σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα 130 χιλιόμετρα του κάθετου άξονα προϋπολογισμού 86,1 εκ. ευρώ.

Το απόγευμα ο κ. Μαγκριώτης προήδρευσε σύσκεψης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος. Αμέσως μετά δήλωσε ότι η εργολαβία «εκβάθυνση λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου λιμένα» σύντομα θα δημοπρατηθεί με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Τα έργα βρίσκονται σε φάση μελέτης η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των μελετώμενων έργων ανέρχεται σε 44,5 εκ. ευρώ.

Η κατασκευή πολυχρηστικού κρηπιδώματος (μήκους 620μ.) με τη διαμόρφωση της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης όπισθεν των κρηπιδωμάτων, ανέρχεται σε 35 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, για το έργο κατασκευής Λιμενίσκου Μικρών Σκαφών (αλιευτικού καταφυγίου) θα απαιτηθούν 9,5 εκ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της οριστικής μελέτης.

Τέλος, αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο παραδίδεται το έργο Επέκταση-Αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιρίων του αεροσταθμού, των γραφείων Διοίκησης και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα «Δημόκριτος». Όπως τόνισε, η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2004 με συμβατικό ποσό 21.439.313,26 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό μετά την 1η και 2η συμπληρωματική σύμβαση εργασιών, ανήλθε στα 35.660.000 ευρώ.